V prijetni družbi živali v živalskih vrtovih po Sloveniji

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Slovenija premore poleg največjega ljubljanskega živalskega vrta še kar nekaj manjših zasebnih živalskih vrtov, rančev, kmetij in koč, kjer se lahko otroci in starejši pozabavajo v družbi različnih vrst domačih in tujih živali. Nekaj izmed njih je naštetih v nadaljevanju. Žal še nismo uspeli obiskati vseh, vendar bomo za vsak nov obisk poskrbeli za dodatne fotografije in informacije. Aktualne informacije preverite in poiščite na straneh ponudnikov.

#1 ZOO Ljubljana

Ker smo redni, skoraj tedenski, obiskovalci živalskega vrta v Ljubljani, se lahko tukaj malo bolj razpišem. Glede na oglede ostalih živalskih vrtov pri naših sosedih (Dunaj, Zagreb, Budimpešta) lahko trdim, da jih naš živalski vrt kar lepo dohiteva. Bogat je z živalskimi vrstami, ponuja izobraževalne vsebine, v zadnjih letih pa se je zelo povečalo število raznoraznih igral, ki popoldneve naših malčkov še bolj popestrijo. Obdan z zelenjem in med krošnjami dreves ponuja dovolj senčke za obisk tudi v toplejših mesecih.

Najbolj izstopajoči predstavniki živalskega vrta so zagotovo žirafe, zebre, morski lev, sibirski tiger, gepard, leopard, azijski slon, mačji panda, medvedi, igrivi sajmiri, živahne surikate in šimpanzi, ki so pred kratkim dobili naraščaj. V različnih kotičkih živalskega vrta najdemo živalske predstavnike skoraj vseh kontinentov in habitatov našega planeta. Pred obiskom ne pozabite na urnik aktivnosti, ki se vsak dan odvijajo v živalskem vrtu (trening slona, hranjenje medvedov, morskih levov, itd.). Po ogledu živali se lahko pri žirafah okrepčate v restavraciji Safari. V bližini otroke pričakajo trampolini, vlakec, plezala, tobogan in druga igrala.

Vsako leto eno soboto v mesecu maju v živalskem vrtu študenti pedagoških smeri biologije organizirajo Naravoslovni dan. V sklopu aktivnosti lahko otroci in starejši božamo živali, na postajah po parku spoznavamo različne živali in odpravljamo predsodke do nekaterih živali kot so npr. kače in pajki.

#2 Mini Zoo Land, Slovenske Konjice

V parku Mini Zoo Land so nas pričakale nepozabne dogodivščine, zato se v park radi vračamo znova in znova. Že takoj na vhodu v park nas je pričakal prav poseben vratar Jaka, ki preverja veljavnost vstopnice. Ko nas je prijazna papiga spustila mimo, smo vstopili v skrivnostni svet živali in divjine. Ogledali smo si lahko krokodila, opico, kenguruje, nosate medvedke, rakune, želve in še mnogo preostalih vrst živali. Nahranili smo kozice in zajčke, za jahanje ponija pa ni bilo dovolj poguma. Za otroke so po vsem parku na voljo tematska igrala (divji zahod, tropski park, votlina), kjer lahko potrošijo svojo odvečno energijo. Zelo prijeten je bil tudi obisk v decembrskem času, ko so park krasile božične sani in pravljična hišica.

#3 Živalski vrt Sikalu Zoo, Radenci

Živalski vrt Sikalu Zoo pozdravlja vse ljubitelje živali in narave. Mimo Radencev smo se po nekaj ovinkih pripeljali do posestva z ogromnim parkiriščem. V parku smo se srečali z živalmi kot so zebu, velika uharica, makaki, lame, kenguruji, nosati medvedki, pavi, želve, rakuni, srne, ježevci, kamela, kapibara in še mnogo drugih. Kamela se je lepo pustila čohljati po glavi, a ko si s čohljanjem prenehal, je kaj kmalu naredilo pljusk pljusk. Za najmlajše je v zoo-ju poskrbljeno tudi za zabavo na igralih, za doplačilo pa je možna vožnja z džipom za otroke in jahanje ponija. Živalski vrt je odprt ob sobotah in nedeljah od začetka marca do konca oktobra med 12. in 18. uro. Ogled parka je bil lepa popestritev našega večdnevnega izleta v Prekmurje.

#4 ZOO Park Rožman, Vrzdenec-Horjul

V bližini Horjula smo obiskali živalski vrt Rožman, ki gostuje domače in tuje vrste živali v naravnem okolju. Nekatere živali lahko pobožate in hranite, druge pa je bolje le opazovati skozi ograjo. Tudi nedolžno malo opico, ki kaj kmalu pokaže svoje ostre zobke, če preveč silimo vanjo. V zoo parku prebivajo poleg opice še medvedi, kenguruji, ježevci, rakuni, konji, kozice in mnoge druge živali. Živalski vrt si lahko ogledate tudi v slabem vremenu, le da se takrat temu primerno obujte in oblecite.

#5 Mini zoo Pleterje

V dolini pod Gorjanci na Dolenjskem smo obiskali prav posebno domačijo, kjer smo se vrnili v stare čase naših dedov in babic. Torej v preteklost, ko so živali in ljudje še živeli drug ob drugem. Lesene hiške pokrite s slamo, ki krasijo Muzej na prostem Pleterje, so dom prijaznim živalim (kuža, muce, zajci, pujs, koze, dihur), ki lahko prijetno zapolnijo naš običajen vsakdan.

Mini zoo Pleterje

#6 Ranč Aladin, Mirna

Na ranču Aladin pri Mirni smo si lahko ogledali več kot 60 živali. Od kamele Aladin, ki je največja zvezda ranča, do rakunov, prerijskih psov, ježevcev in kengurujev. Ne dolgo tega naj bi se jim pridružila tudi risa. Za najmlajše je poskrbljeno za zabavo na igralih, od toboganov do lesenega gradu, streljanja s topovi, letnim sankališčem, košarko, trampolini in še kaj. Ob izhodu je mogoče kupiti zelo okusne domače salame. Le malo smo bili razočarani, ker smo želeli imeti v parku kosilo, a so se odojek in čevapčiči pekli le za vnaprej naročene skupine.

#7 RIC Sava Tomačevo

Le streljaj stran od mestnega vrveža v Ljubljani se nahaja rekreacijski in izobraževalni center ob reki Savi, kjer večkrat letno obiščemo malo živalsko farmo, se pozabavamo na otroškem igrišču in sprehodimo mimo ograd s konji. Mini živalski vrt se nahaja ob velikem otroškem igrišču z lesenimi igrali (gugalnice, lesen traktor, plezalne stene, plezalne mreže, mivka). Za ograjami mini zoo-ja pa nas pozdravljajo poleg konjev še ovce, vietnamski prašički, goske, race, petelin, kokoške, kraški ovčar in še kaj. Obisk je možen tudi pozimi. Ravno pred kratkim smo imeli možnost videti pasje mladičke.

#8 Ranč Kaja in Grom

Na ranču Kaja in Grom se lahko družite s konji, ovcami, vietnamskimi pujski, pavi, kokoškami, petelinom, kužki in mucami. Ranč lahko obiščete v nedeljo ali kakšen drug dan po predhodni najavi. V juliju in avgustu obisk ni mogoč. Parka še nismo obiskali, zato je vsebina povzeta z njihovih predstavitvenih spletnih strani.

#9 Mini ranč Šempeter

Mini ranč Šempeter v Savinjski dolini ponuja ogled različnih domačih živali kot so ovce, prašički, koze, race, konji, nosati medved, poni, osliček in rakun. Z nekaterimi med njimi se lahko najmlajši poigrajo in jih nahranijo. Ranč je odprt celo leto, vendar se je potrebno predhodno naročiti. Ranč ne bo zanimiv le otrokom, ampak tudi njihovim staršem, saj poleg živali ponuja tudi muzej kmečke opreme. Parka še nismo obiskali, a glede na bogato vsebino povzeto z njihovih predstavitvenih spletnih strani, je destinacija že dodana na naš seznam bodočih izletov.

#10 Turistična kmetija Ranč

Če želite dan preživeti v miru in sožitju z naravo se odpravite na obisk kmetije Ranč v Lendavo. Na posestvu se prosto gibljejo jeleni, košute, divji prašiči in koze, ki so izredno prijazne in se pustijo hraniti in čohljati. Ob našem naslednjem izletu v Prekmurje, zagotovo obiščemo tudi ta ranč.

#11 Poni ranč Ogrizek

Le nekaj kilometrov stran od Term Olimia se nahaja Poni ranč Ogrizek. Na ekološkem ranču vas čakajo poniji, konji, lame, koze, škotsko govedo in druge živali, ki se prosto gibajo na travnatih površinah. Parka še nismo obiskali, zato je vsebina povzeta z njihovih predstavitvenih spletnih strani, je pa tudi ta destinacija na našem seznamu bodočih izletov.

#12 Mini zoo Orle

Ranč Okorn nad Ljubljano med drugim nudi ogled domačih živali v njihovem mini zoo-ju na Orlah. Otroci si lahko ogledajo koze, gosi, kokoši, zajce, konje, pujske in številne druge živali. Vstop v zoo je mogoč po predhodnem dogovoru. Ker je park blizu Ljubljane, ga bo naša malčica kaj kmalu obiskala.

#13 Ranč pr Osolet

V bližini GEOSS-a v prelepi naravi se nahaja Ranč pr Osolet. Pri njih imajo veselje ne samo do konj, ampak tudi do ostalih živali, zato si lahko med obiskom ogledate himalajske koze, vietnamske pujse, ponije in drugo.

#14 Lavričeva koča na Gradišču

Z Lavričeve koče na Gradišču se odpira čudovit razgled proti Dolenjski in Notranjski. Ob cerkvi, kjer so postavljena igrala, je urejen tudi mini živalski vrt z domačimi živalmi.

#15 Mengeška koča

Mengeška koča poskrbi tako za starejše kot tudi mlajše goste. Starejšim ponuja uživanje v kulinaričnih dobrotah in čudovitem razgledu na Kamniške Alpe, mlajši pa bodo uživali na igralih in v družbi domačih živali (koze, vietnamski prašički, kokoši, konj), ki jih lahko tudi pobožajo in nahranijo. Dodano na naš seznam izletov.

#16 Planinski dom Janče

Janče so vzpetina med med Zalogom, Jevnico in Litijo. Poleg čudovitega razgleda Planinski dom Janče otrokom pričara še pravljico, saj lahko ob koči najdemo otroška igrala in domače živali (pujsi, gosi, kokoši, konji, koze). Takoj ko bomo nared za krajši pohod, obiščemo tudi to destinacijo.

#17 Domačija Mraz

Turistična kmetija Mraz leži ob cesti Virštanj-Kozjansko, nedaleč stran od ostalih zanimivosti v Olimju in Podčetrtku. Na kmetiji lahko vidimo noje, lame, japonske kokoši, vietnamske prašičke, golobe, pave, zajce in še kaj. Obisk je potrebno predhodno napovedati. Ko gremo naslednjič v Olimje, se oglasimo pri njih.

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
ZOO v Sloveniji

nalaganje map - prosimo počakajte ...

ZOO Ljubljana: 46.054114, 14.470968
Mini Zoo Land: 46.344065, 15.438025
Živalski vrt Sikalu Zoo: 46.633871, 16.027953
Muzej na prostem pri Kartuziji Pleterje: 45.818067, 15.349936
Zoo Park Rožman: 46.010555, 14.284666
Ranč Aladin: 45.932659, 15.049472
RIC Sava Tomačevo: 46.082030, 14.544886
Ranč Kaja in Grom: 46.267665, 15.351268
Mini ranč Šempeter: 46.253525, 15.121173
Turistična kmetija Ranč: 46.550872, 16.397809
Poni ranč Ogrizek: 46.162497, 15.577819
Mini zoo Orle: 46.011345, 14.577376
Ranč pr Osolet: 46.123075, 14.774982
Lavričeva koča Gradišče: 45.962039, 14.822670
Mengeška koča: 46.165715, 14.561657
Planinski dom janče: 46.052345, 14.709967
Domačija Mraz: 46.145187, 15.574166