Živalska abeceda

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (1 glasov, povprečje: 2,00)
Živalska abeceda ponuja zabavno učenje abecede za najmlajše skozi igro, pri kateri spoznavajo črke in različne živalske vrste od A do Ž. Z igro lahko dopolnite obisk živalskega vrta in preverite otroški spomin, poznavanje abecede in živalskih vrst.

Živalska abeceda


Potrebščine:

  • list papirja in svinčnik (ali tiskalnik)
  • igrače v obliki živali
  • revije o živalih
  • škarje
  • knjige o živalih
  • bonbončki
  • plastifikator (po želji)

Čas izvedbe:

  • 30 minut

#1 Priprava črk živalske abecede

Črke natisnemo ali napišemo na list papirja ter jih izrežemo. Uporabite lahko najine črke. Po želji posamezne kartončke s črkami plastificiramo, da jih uporabimo za sorodne teme (npr. rastline, hrana, avtomobili, imena, mesta, države).

#2 Izbor živalskih figuric in slik

V otroški sobi najprej poiščemo igrače živalskih motivov (npr. igračke iz kinder jajčk, plišaste igrače, igračke za v vodo). Nato poiščimo slike različnih živali v revijah (npr. revija Lovec) in jih izrežemo. Slike lahko najdemo tudi na spletu in jih natisnemo. V kolikor ste slikar po duši, skupaj z otrokom naslikajte živali z barvicami ali flomastri.

Izbor živali

#3 Razvrščanje živali v živalsko abecedo

Kartončke s črkami razvrstimo po vrsti od A do Ž na mizo ali na tla. Slike ali figure živali nato razvrstimo ob posamezne črke glede na začetno črko živali, ki jo slika ali figura predstavlja. Poskusite najti čim več živali, da pokrijete vse črke abecede. Na posamezne črke je dovoljeno postaviti več živali (npr. Ž – želva, žaba, žirafa). Pri mlajših otrocih besede najprej črkujemo, da osvojijo sestavo besede iz posameznih črk. Igro postane še bolj zabavna, če otroci postavijo žival na napačno črko in potem odrasli izgovorimo besedo, ki se začne z napačno črko. Tako nastane Čebela Debela, Krokodil Brokodil, Riba Giba, Sova Zova in še kaj.

Razvrščanje živali v živalsko abecedo

#4 Na katero črko se začne največ živali, ki jih poznam?

Otroško znanje o živalskih vrstah izpopolnimo, tako da naštejemo čim več živali, ki se začnejo na posamezno črko. Sodelujte z otroki in jih seznanite z živalmi, ki jih ne poznajo. Pri tem uporabite knjige o živalih ali računalnik, prenosnik, tablični računalnik in mobilni telefon. Po želji v igro vključite knjigo avtorice Mojiceje Podgoršek: Abeceda živali (2017). Za vsako žival in pravilno ugotovljeno začetnico postavite na kartonček s črko po en bonbonček. Igro časovno omejimo glede na starost in zmožnost otrok (npr. 5 minut pri mlajših otrocih). Tisti kartonček, ki ima največ bonbončkov zmaga in le iz tiste črke otrok poje bonbončke. Ostale spravimo za drugo igro. Katera črka je pri vas osvojila najdaljši seznam živali? Pri nama je zmagal črka M, saj smo uspele najti kar 9 živali, ki se začnejo na to črko (medved, miš, mačka, metulj, morski konjiček, morski ježek, muha, merjasec, močerad). Največ preglavic so nama delale črke A, C, E in I, a sva s pomočjo knjige rešile tudi te zapletenke (antilopa, aligator, citronček, cekinček, emu, iglica (riba), impala).

Ugani žival živalske abecede

Poenostavljena verzija je odlična igrica za otroke v avtu, ko obtičite v prometu. Otroku recite, naj se spomni živali, ki se začne na črko A. Ko jo izusti, nadaljujete s črko B in tako naprej, dokler ne pridete do zadnje črke Ž, ali pa ste se že prej pripeljali do cilja.