Zakaj imajo ptice različne kljune in noge?

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Otroci na sprehodu radi opazujejo ptice. Največkrat jih lahko opazimo, kako preganjajo golobe in vrane, ali hranijo račke in vrabčke. Kako se ptice hranijo? Ali imajo ptice zobe in usta? Ali jedo z rokami in vilicami? Vse to lahko otroci spoznajo s preprosto aktivnostjo, kjer starši posežemo po kakšni knjigi s pticami, ali še bolj preprosto, kar v naravi, ki nas obdaja, saj se lahko z nekaterimi pticami srečujemo vsakodnevno. Otroku za začetek predstavimo tiste ptice, ki živijo v naši bližini, ali jih lahko srečajo na obisku živalskega vrta.

Kartice za razvrščanje kljunov, nog in hrane


#1 Katere ptice živijo v naši bližini?

Z otroki pojdite na sprehod in opazujte naravo ter življenje ptic. Najlepši čas za opazovanje ptic je zagotovo pomladi, ko se “ptički ženijo”. S seboj vzemite daljnogled in fotoaparat ter kakšno ptico tudi fotografirajte. Če vseh ptic ne prepoznate, si pomagajte z informacijami na spletu (odlična spletna stran je DOPPS – Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije) ali v kakšni knjigi, kjer poiščite žival, ki ste jo srečali na sprehodu. Tudi starši nismo vsevedi. Pri pticah opazujte njihove kljune in kremplje, kaj delajo z njimi. V naravi ne plašimo živali, zato ne kričimo in ne tečemo za njimi.

#2 Ptičji kljuni in noge

Različne vrste ptic imajo različne kljune in kremplje, ki jih uporabljajo v različne namene pri hranjenju, saj nimajo zob tako kot ljudje. Nekatere z njimi poberejo hrano s tal, odprejo semena, sesajo nektar iz cvetov ali celo trgajo hrano. Ker vse ptice ne jedo enake hrane, je njihov kljun prilagojen za iskanje in hranjenje z različnimi vrstami hrane, kot so na primer semena, deževniki, cvetlični nektar ali meso.

Nič manj raznolika ni oblika krempljev in tudi razporeditev prstov na nogah (trije prsti naprej in en nazaj, dva naprej in dva nazaj). Iz fotografij, ki ste jih posneli na sprehodu ali v živalskem vrtu (lahko tudi slik, ki jih najdete na spletu ali v knjigi), izdelajte štiri vrste kartic. Na prvi seriji kartic naj bodo različne vrste ptic, na drugi različne oblike kljunov, na tretji različne oblike nog in krempljev in na zadnji različne vrste hrane, s katero se hranijo ptice. Vsako serijo kartic prilepite na različne barve kartončkov. Otroci naj dodelijo različne kljune, kremplje in hrano tistim pticam, za katero je posamezna lastnost značilna. Če jim posamezni kljunčki ali kremplji delajo težave, poiščite na spletu ali v knjigah še druge bolj prepoznavne slike.

Ko izbirate ptice, poskusite najti posamezne predstavnike, ki imajo značilne kljune:

 • dolg kljun pri čaplji ali štorklji,
 • srednje dolg, močan kljun pri vrani ali žolni,
 • kratek tanek kljun pri sinici in lastovki,
 • kratek močan kljun pri vrabcih,
 • kljukast kljun pri sovah in ujedah (postovka, ki velikokrat poseda na ograjah ob cestah),
 • širok kljun pri racah, labodih in goseh.

Ravno tako izbirajte ptice z naslednjimi posebnostmi nog:

 • močni in veliki ukrivljeni kremplji pri sovah za grabljenje hrane,
 • plavalna kožica pri racah in galebih na treh prstih,
 • plavalna kožica pri kormoranih in pelikanih med vsemi prsti,
 • dva prsta obrnjena naprej in dva nazaj pri žolnah, da lahko plezajo navzgor in navzdol po deblu,
 • dva prsta pri noju (edina ptica z dvema prstoma),
 • trije prsti pri emuju,
 • plezalne noge z dolgimi prsti in kremplji (drozgi),
 • močne noge s kratkimi prsti pri kokoših in fazanih, ki praskajo med listi, da najdejo semena in žuželke,
 • dolge noge in prsti pri čapljah.

V kolikor bodo otroci pokazali navdušenje nad spoznavanjem ptic, se lahko skupaj z njimi udeležite kakšnega od ornitoloških izletov, ki jih občasno organizirajo razna društva po Sloveniji. V primeru slabega vremena priporočam obisk Prirodoslovnega muzeja Slovenije v Ljubljani, kjer lahko otroci opazujejo različne vrste živali v njihovih stalnih zbirkah. V njihovi trgovini lahko najdete tudi CD z zvoki gozdnih ptic Slovenije. Aktivnost lahko popestrite tudi z ogledom animiranega filma Vrabček Richard, kjer se vrabček prelevi v štorkljo.

#3 Eksperiment: Jem kot ptica

Z različnimi pripomočki lahko otroku prikažemo različne načine prehranjevanja ptic. Z dolgo pinceto ali kitajskimi palčkami lahko preveri, kako se prehranjujejo štorklje in poskusi v usta nesti gumijaste črvičke (bonboni). S kleščami lahko poskusi uloviti borovnice kot papiga. S slamico lahko sesajo nektar kot kolibriji, s ščipalkami za oblačila pobirajo semena kot siničke in s kladivom razbijajo orehe in lešnike kot žolne.