Spoznavanje čarov Dunaja

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (1 glasov, povprečje: 5,00)
Dunaj ponuja številne aktivnosti, tako izobraževalne kot zabavne, v katerih bodo malčki in večji otroci nepozabno uživali.

Dunaj ponuja na tisoče zanimivih kotičkov, kamor lahko pokukamo skozi vse letne čase. Mi smo se odpravili na petdnevni potep konec aprila, ko so sončni žarki že začeli žgečkati naše obraze. Izlete po Dunaju smo si razdelili na tri tematike: zgodovino, naravo in tehniko, da smo zadostili malim in velikim željam.

Priporočamo nakup turistične kartice Vienna pass skupaj s potovalno kartico (travelcard), s katero si lahko ogledate številne atrakcije na Dunaju in potujete z različnimi mestnimi prevozi, vključno z “Hop-on hop-off” avtobusi. Za otroke mlajše od 6 let travelcard ni potreben, saj potujejo skupaj s starši brezplačno. Za celoten izlet smo tričlanska družina porabili nekje med 800-1000 € (pot, nočitev, vstopnine, parkirnina, hrana). Za otroke mlajše od treh let brez vozička nikamor, saj se drobcene nogice kaj hitro utrudijo. In še prav pride za krajši počitek, mamice in očki pa si lahko takrat ogledajo kakšen za malčke »dolgočasen« muzej.

Zgodovinski dan ali raje dva na Dunaju

Ker samo mesto ponuja številne zgodovinske zanimivosti, smo zgodovini Dunaja namenili dva dneva. Prvi dan po prihodu na Dunaj smo si ogledali mogočni Schönbrunn z muzejem v notranjosti gradu in Muzej dvornih kočij nedaleč stran. Ogled parka in Gloriete je posebno doživetje v večernih urah, ko se na nebu prelivajo barve sončnega zahoda, število obiskovalec pa se tudi drastično zmanjša. Naslednji dan smo namenili ogledu centra, in sicer mogočne palače HofburgMuzeja cesarskih zakladnosti in Katedrale Svetega Štefana. Vmes smo skočili še na Časovni stroj, ki nas je popeljal skozi zgodovino Dunaja. Po popoldanskem počitku smo se odpravili še v park baročnih dvorcev Belvedere.

Mogočni Schönbrunn na Dunaju

Mogočni Schönbrunn

Palača Schönbrunn je ena najbolj obiskanih znamenitosti ne samo na Dunaju, ampak v celotni Avstriji. Baročni kompleks gradu in parkov, ki je bil več stoletij v lasti Habsburžanov, v notranjosti skriva bogato opremljene sobane in dvorane, kjer je živela cesarska družina. Ne zamudite vodenega ogleda notranjosti gradu, ki vas popelje skozi apartmaje Marije Terezije, Franca Jožefa I. in njegove žene Elizabete, bolj znane kot Sisi. Vreden ogleda je tudi Muzej dvornih kočij v bližini glavne palače.

Glorieta pri Schönbrunnu na Dunaju

Glorieta

S panoramskim vlakcem ali peš se odpravite skozi park do razgledne točke na vrhu griča, kjer stoji Glorieta. Z vrha Gloriete se pred nami razprostre prekrasen pogled na palačo Schönbrunn in mesto Dunaj. Na vrhu v Glorieti je tudi kavarna, kjer lahko lep razgled dopolnite še s skodelico čaja ali kave. Glorieta, zgrajena leta 1775, ponuja še lepši razgled iz terase na njenem vrhu. Ne pozabite napolniti baterije na svojih mobilnikih in fotoaparatih, saj je takšen razgled vredno ovekovečiti.

Baročna dvorca Belvedere na Dunaju

Belvedere

Baročna dvorca Zgornji in Spodnji Belvedere na Dunaju, nekoč tudi rezidenca nadvojvode Franca Ferdinanda, danes nosita funkcijo muzeja in razstavnih dvoran. Obširni parki in vodometi okrog dvorcev so prava paša za oči in dušo.

Palača Hofburg v centru Dunaja

Palača Hofburg

Palača Hofburg se nahaja v samem centru Dunaja. Kompleks ponuja oglede španske jahalne šole, cesarskih konjskih hlevov, Muzeja cesarice Sisi in cesarskih apartmajev, Muzeja srebernin in cesarske zakladnice. Za otroke bo vsekakor bolj zanimivo zgodovino spoznati skozi Časovni stroj Dunaja.

Katedrala Svetega Štefana

Katedrala Svetega Štefana

Katedrala Svetega Štefana je ena najpomembnejših simboličnih zgradb Dunaja. Katedrala iz 14. stoletja je znana po njeni barviti strehi iz tisočerih ploščic in stolpih, od katerih je najprepoznavnejši južni stolp. Pogled z vrha stolpa vas ne bo razočaral. V notranjosti katedrale so na ogled tudi katakombe.

Ne pozabimo na dunajske dobrote

“Ob sprehajanju mimo dunajskih restavracij in kavarn v centru mesta, se ne moremo upreti skušnjavi dunajskih dobrot kot je cesarski praženec ali šmorn, dunajski zrezek, štrudl, knedl, in seveda Sacher torta.”

Dan narave na Dunaju

Tretji dan smo se posvetili naravi in živalim, nekaj za mamičino dušo in otroške radovedne oči. Ker smo spali blizu Schönbruna, je bila naša prva destinacija živalski vrt, do katerega nas je pripeljal panoramski vlakec. Po ogledu smo si privoščili malo počitka, nato pa hitro na tramvaj do Morske hiše, kjer nas je zopet pričakal pester živalski izbor in čudovit razgled z vrha stolpa. Prirodoslovni muzej smo si prihranili za na konec, saj je ob sredah odprt do 21. ure zvečer, kar pomeni ogled v miru brez gneče in prerivanja.

Živalski vrt Schönbrunn

Živalski vrt Schönbrunn, ki se ponaša z raznolikimi živalskimi vrstami, je prava paša za otroške oči. Najmlajši se kar težko premaknejo stran od koal in pand, ki nas pričakajo že na vhodu v živalski vrt, a kaj ko je vseh vrst več kot 500 in če si želimo pogledati največje in najzanimivejše ni časa za dolge postanke. Otroke bodo zagotovo zanimali razigrani pingvini, ki skačejo iz vode, polarni medvedi s svojimi belimi kožuščki, povodni konji, nosorogi in levi, pa da ne pozabimo naših najbližjih sorodnikov, orangutanov in drugih opic. Za male in velike je nepozaben tudi sprehod skozi tropski gozd, kjer mimo naših glav švigajo netopirji.

Živalski vrt Schönbrunn

Morska hiša

Morska hiša, ki se razprostira kar čez devet nadstropij, skriva v sebi floro in favno svetovnih morij in rek, ter še mnogo več. Pozabili ne bomo morskih psov, krokodilov, številnih kač, kuščarjev in ostalih plazilcev. Najmlajši bodo svoje glavice lahko pomolili tudi v kupole pod akvariji ter od blizu opazovali, kako mimo njih plavajo morske ribe. V tropski hiši smo se sprehodili mimo prosto letečih ptic, netopirjev in opic. Na vrhu stolpa se razpira prečudovit pogled na mesto vse do Velikega kolesa, hkrati pa lahko v kavarni na terasi uživamo ob kavici in sladoledu. Tisti športnega duha imajo možnost, da se podajo na vrh stolpa po stopnicah. Vsega skupaj jih je kar 192.

Morska hiša na Dunaju

Prirodoslovni muzej

Potem ko smo si ogledali vso živo naravo, kopensko in vodno, je sledil še pogled v preteklost. V prirodoslovnem muzeju smo si v spodnjih nadstropjih najprej ogledali okostja in modele dinozavrov ter ostalih prazgodovinskih bitij. En dinozaver se še posebej rad razburja, zato se kaj hitro kateri malček v njegovi bližini prestraši. Muzej nudi številne izobraževalne aktivnosti za otroke, od izbruha vulkana do iskanja sledi živali. Pestre so tudi zbirke kamnin, mineralov in meteoritov ter seveda razstave živali. Sprehod skozi 39 tematskih sob je krasna izbira za zaključek dneva narave.

Prirodoslovni muzej na Dunaju

Dan tehnike na Dunaju

Četrti dan je prišel na svoj račun ati. Najprej smo zavili v bližnji Tehnični muzej, odtod pa s “Hop-on hop-off” busom do Muzeja vojne zgodovine, kjer je pikica spala, da si je ati lahko v miru ogledal vse tanke in mine. Po krajšem počitku za hranjenje smo se odpravili peš do podzemne in se z metrojem odepeljali do Praterja. Skočili smo na Veliko kolo, se zapeljali na panoramski krog in si ogledali mesto še z druge perspektive. Škoda, da so dnevi na izletih tako kratki, saj je v Praterju za otroke zabava na vsakem vogalu. Le s težkim srcem in še bolj težkih nog smo se odpravili nazaj proti hotelu na ogromen dunajski zrezek.

Tehnični muzej na Dunaju

Tehnični muzej

Tehnični muzej na Dunaju nas starejše vrne nazaj v čas našega otroštva, našim najmlajšim pa pokažemo stvari, ki jih danes v našem okolju le redko zasledimo. Vidimo lahko gospodinjske aparate in televizorje, ki so v preteklem stoletju bogatili naše domove. Za najmlajše so zagotovo zanimive lokomotive, na katerih hupajo in pritiskajo na gumbe. Raznorazne aktivnosti jih čakajo tudi na oddelku prometa, energije, težke industrije, vesolja in glasbil. Če še to ni dovolj, je na voljo tudi igralnica, kjer naj preizkusijo svojo vožnjo z avtomobilčki ali ravnotežje na blazinah.

Muzej vojne zgodovine na Dunaju

Muzej vojne zgodovine

V Muzeju vojne zgodovine si lahko ogledate razstavljene eksponate habsburške monarhije od 16. stoletja do konca njihove monarhije leta 1918, številni so tudi eksponati prve in druge svetovne vojne, turškega obleganja, francoske revolucije in časa Napoleonovega vladanja. Izjemni so prikazi bunkerjev, letal, modelov ladij, podmornice in avtomobila, v katerem je bil ustreljen nadvojvoda Franc Ferdinand. Na zunanjem dvorišču se lahko sprehodimo med številnimi tanki in topovi, na stenah notranjosti pa občudujemo čudovite freske.

Prater in Veliko kolo

Prater in Veliko kolo

Na Dunaju vsekakor ne smemo zamuditi obiska zabaviščnega parka Prater in slavnega Velikega kolesa. Razgledna vožnja na velikem kolesu ponuja nepozaben pogled na Dunaj, ki ga mora doživeti vsak obiskovalec Dunaja. Prater ne ponuja le Velikega kolesa, ampak še mnogo drugih zabavnih aktivnosti od vrtiljakov, vlakcev, gugalnic do 5D kina. Za naslednjič vemo, da si je potrebno rerezvirati za ta del Dunaja kar cel dan.

Slovo z nakupovanjem v shopping centru Süd

Zadnji dan našega potovanja smo po pakiranju zapustili hotel in se odpeljali do nakupovalnega središča Shopping City Süd, kjer si je mamica privoščila nekaj trenutkov zase, z atijem pa sva se zabavala na igralih. Se že veselim, da grem spet na Dunaj in pustim trebuh zunaj. Za naslednjič nam je ostalo še kar nekaj neobiskanih kotičkov iz seznama, za katere je zmanjkalo časa: Muzej Madame Tussauds, Španska jahalna šola, Hiša palm, Donavski stolp in bližnja Jezerska jama v kraju Hinterbühl. Do naslednjič, ko malo zrastem, verjetno najdemo še kaj za na seznam.

Shopping City SüdBooking.com

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Dunaj

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Mogočni Schönbrunn: 48.182423, 16.308735
Belvedere: 48.188000, 16.381900
Palača Hofburg: 48.207049, 16.360526
Kavarna Cafe Tirolerhof: 48.205026, 16.369449
Živalski vrt Schönbrunn: 48.181650, 16.303280
Tehnični muzej: 48.190982, 16.318019
Muzej vojne zgodovine: 48.184215, 16.389070
Shopping center Süd: 48.111393, 16.316135
Katedrala Svetega Štefana: 48.208500, 16.373000
Hotela Vienna Urban: 48.186198, 16.324870
Morska hiša: 48.197662, 16.352913
Prirodoslovni muzej: 48.205213, 16.359801
Prater in Veliko kolo: 48.216752, 16.395931
Časovni stroj: 48.208251, 16.368296
Gostilna Klein Steiermark im Schweizergarten: 48.186146, 16.386291