Pomanjšana skrivnostna detektivska zgodba

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Igrajmo se detektive in rešimo skrivnostno uganko skrito v slikah iz časopisa in revij. Pri tej aktivnosti se otroci srečajo z uporabo povečevalnega stekla in iščejo detajle na slikah, ki jih vodijo do odgovorov na detektivska vprašanja skozi skrivnostno zgodbo.

Skrivnostna detektivska zgodba


Potrebščine:

  • risalni list
  • časopis in revije
  • škarje
  • povečevalno steklo
  • lepilo
  • flomaster
  • list papirja

Čas za izvedbo:

  • 90 minut

Navodila za izdelavo skrivnostne detektivske zgodbe:

#1 Iskanje slik v časopisu

Skupaj z otroki poiščite v časopisih in revijah zanimive slike, ki pritegnejo otrokovo pozornost. Slike izrežite, si jih skupaj oglejte in se pogovorite, kaj predstavljajo. Spustite se v otroški svet domišljije in pokažite svojim malčkom, da se tudi v vas še vedno skriva nekaj otroške igrivosti. Med proučevanjem slik bodite starši pozorni na detajle, ki jih bodo iskali vaši otroci s povečevalnim steklom. Te detajle zadržite zase, da boste lahko na koncu zgodbe postavili prava detektivska vprašanja.

Iskanje slik v časopisu za detektivsko zgodbo

#2 Lepljenje slik v zgodbo

Ko dobite širšo predstavo, kaj si otrok domišlja o slikah, skupaj določite vrstni red slik, ki jih boste povezali v zgodbo. Slike v določenem zaporedju prilepite na risalni list in s puščicami označite smer pripovedovanja zgodbe. V kolikor vam med kakšnimi slikami zmanjka povezava, lahko zgodbo dopolnite tudi z lastnimi risbicami ali pa enostavno poiščete sliko na spletu in jo natisnete.

#3 Oblikovanje detektivske zgodbe in vprašanj

Ko ste vse slike prilepili, pojdite z otrokom še enkrat skozi slike in poskušajte oblikovati zgodbo. Zgodbo si lahko zapišete ali posnamete na mobitel, saj vam bo prišla še kdaj prav. Pri nas najino detektivsko zgodbo sedaj redno prebiramo vsak večer pred spanjem. Ko zaključite s pripovedovanjem zgodbe, starši zastavite otrokom detektivska vprašanja, katere odgovore malčki poiščejo z lupo na slikah in tako razrešijo skrivnostno uganko.

Oblikovanje skrivnostne detektivske zgodbe

#4 Reševanje skrivnostne detektivske uganke z lupo

Otroci iščejo odgovore na skrivnostna vprašanja tako, da z lupo preiskujejo podrobnosti na slikah. Otrokom lahko pomagate z dodatnimi vprašanji, ali si izmislite nove dele zgodbe. Uživajte v svetu domišljije in raziskovanja! Svoje detektivske uganke delite z drugimi na našem Facebook profilu.