Otroški slikopis

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Otroci, ki še ne znajo brati, bodo zagotovo uživali v slikopisu ali dopolnjevalni zgodbici, ki jo preberejo skupaj s starši. Že poznano zgodbo enostavno prepišimo na list papirja in jo dopolnimo s slikami namesto besed, ali še bolje, izmislimo si svojo zgodbo skupaj z otroki. Pri nama je tako nastala Zgodba o polomljenem listku, ki sva ga našli med sprehodom iz vrtca.

Otroški slikopis


Potrebščine:

  • risalni list
  • časopis in revije (po želji)
  • škarje
  • knjiga s kratkimi zgodbicami
  • majhni lističi
  • lepilo
  • svinčnik
  • barvice
  • tiskalnik in računalnik (po želji)

Potrebščine za slikopis

Čas za izvedbo:

  • 90 minut

Navodila za izdelavo otroškega slikopisa:

#1 Iskanje ustrezne zgodbice ali izmišljevanje lastne zgodbe

Skupaj z otroki izberite otroku priljubljeno kratko zgodbo. Poiščite jo v knjigah, brezplačnih otroških revijah ali na spletu. V kolikor živite v svetu polnem domišljije, si lahko zgodbo skupaj s svojimi otroki izmislite sami. Pri nama je spontano na poti iz vrtca domov nastala Zgodba o polomljenem listku.

#2 Izbira besed, ki jih nadomestimo s slikami za slikopis

Zgodbo najprej na glas preberite otrokom. Nato jo preberite še enkrat in pri posameznih besedah počakajte, če zna otrok zgodbo dopolniti sam. S tem pri otroku razvijate vrednoto poslušnosti in krepite njegov spomin. Iz zgodbe izberite takšne besede, ki jih boste nadomestili s slikami iz revij, časopisov ali interneta. Manjkajoče besede lahko osmislite z lastnimi risbami. Midve sva se lotili slikopisa tako, da sva najprej na internetu poiskali sličice, jih sprintali in nato narisali še sami ter pobarvali.

Izdelava slikopisa

#3 Pisanje in lepljenje slikopisa

Ko ste poiskali, natisnili ali narisali in izrezali sličice za vse manjkajoče besede, se lotite prepisovanja oz. pisanja izbrane zgodbe na risalni list. Na mestih, kjer boste izpustili besede, pustite dovolj prostora, da lahko otrok prilepi sličice. Ko je zgodba napisana, jo ponovno preberite, otrok pa naj med vsemi sličicami izbere tisto, ki sodi na posamezno manjkajoče polje, da ustrezno dopolni zgodbo. Za bolj interaktivno zgodbo, na prazne prostore v zgodbi prilepite majhne magnetke. Z magneti opremite tudi sličice, ki jih otroci ustrezno pritrdijo na prazna polja v zgodbi. Ko so vse sličice na svojih mestih, zgodbo skupaj z otroki preberite še enkrat, tako da starši berejo besedilo, otroci pa sličice.