Ustvarjanje z odtisi in obrisi drevesnih listov

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Pred kratkim sva opazovali deklico, s kakšnim veseljem je ustvarjala obrise rož iz papirnatega čipkastega prtička na bel papir. Kot vsak radoveden predšolski otrok je tudi moja mala ustvarjalka želela izdelati podobne risbice doma. Odpravili sva se na sprehod v naravo, nabrali različne liste dreves in grmov, jih prinesli domov in začeli ustvarjati obrise in odtise. Posegli sva po različnih tehnikah barvanja in ustvarjanja. Rezultat skupnega ustvarjanja je predstavljen v tem prispevku. Aktivnost ne ponuja samo ustvarjanja lepih slik in izdelkov, ampak omogoča, da na hitro pokukamo tudi v svet znanosti o drevesih.

#1 Odtisi drevesnih listov v plastelinu

Potrebščine: sveži drevesni listi, plastelin, valjar.

Nasvet: Drevesni list položite na mizo, prekrijte ga z razvaljanim plastelinom in ploskev plastelina še enkrat po vrhu povaljate. Na koncu plastelin predvidno odlepite z mize in na spodnji površini že lahko občudujte nastalo umetnino. Plastelin pustite na zraku, da se strdi in ga uporabite kot obesek ali okrasek.

Odtisi listov v plastelinu


#2 Odtisi pobarvanih drevesnih listov

Potrebščine: drevesni listi, tempere ali akrilne barve, bel list papirja, papirnate brisače, čopič, posodica z vodo, plastičen krožnik.

Odtisi pobarvanih listov

#3 Odtisi drevesnih listov na foliji

Potrebščine: drevesni listi, aluminijasta folija, škarje, valjar.

Nasvet: Drevesni list položite na mizo, prekrijte ga s folijo in povaljate po vrhu z valjarjem ali pritisnite s prsti. Na foliji se hitro izbočijo listne žile in robovi lista.

Odtisi listov na foliji

#4 Odtisi drevesnih listov narejeni s kladivom

Potrebščine: sveži drevesni listi, papirnata brisača, kladivo, bel list papirja.
Odtisi listov s kladivom

#5 Odtisi drevesnih listov narejeni z barvicami, svinčnikom, voščenkami ali kredami

Potrebščine: drevesni listi, barvice, svinčnik, voščenke, krede, bel papir, lepilni trak.

Nasvet: Najprej prilepite na mizo drevesni list, ki ga prekrijete z belim papirjem. Tudi papir pritrdite na mizo z lepilnim trakom, da se med barvanjem ne premika.

Obrisi listov z voščenkami in kredami

#6 Obrisi drevesnih listov narejeni s svinčnikom

Potrebščine: drevesni listi, bel list, svinčnik, barvice.

Nasvet: Obrisom drevesnih listov dorišite listne žile in jih pobarvajte z barvicami.

Obrisi listov s svinčnikom

#7 Obrisi drevesnih listov narejeni s temperami

Potrebščine: sveži listi, tempera barve, gobica za pomivanje posode, čopič, posodica za vodo, bel list.

Obrisi listov s temperami

Obrise in odtise listov lahko na koncu izrežete iz papirja in jih prilepite na okno, ali pa jih z vrvico pripnete na sobno luč v otroški sobi. Z uporabo pisanih barv pričarajte jesen v vsakem letnem času.Znanost o drevesnih listih na kratko

Ko ustvarjate odtise drevesnih listov, se z otroki pogovorite o različnih delih listov in njihovi funkciji. Drevesni listi imajo glavno žilo, iz katere izhajajo manjše žilice, ki tvorijo mrežo žil. Glavna sredinska žila povezuje list s steblom. Naloga žil je, da dovajajo hrano in vodo drevesu. Na obrise listov lahko otroci narišejo potek žil in liste pobarvajo. Med barvanjem bodo nekateri zagotovo radovedno vprašali, zakaj so listi spomladi zeleni in jeseni rjavi. Listi so spomladi zeleni, ker vsebujejo zeleni pigment, imenovan klorofil, ki veže (absorbira) sončno svetlobo za fotosintezo, s katero dobi drevo hrano za svojo rast. Jeseni, ko postajajo dnevi vse krajši in hladnejši, se drevo začne pripravljati na zimo. Ker ni dovolj sončne svetlobe, drevo ne dobi dovolj hrane, zato se odpravi k počitku. Zeleni pigment se več ne tvori v listih, zato postajajo vidne druge barve, ki so bile tudi prej prisotne v listu, a jih je klorofil premagal. Otroci lahko opazujejo tudi, kako različni so si listi med seboj (dlakavi, sestavljeni, nazobčeni, gladki).