Popoldanski potep v dolino zelenega zlata

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Na praznično popoldne smo se podali v Spodnje Savinjsko dolino – dolino zelenega zlata ali hmelja. Obiskali smo Žalec, kjer je starejša hčerka uživala ob škropljenju z vodo pri vodni fontani, starši pa ob pokušanju piva pri Fontani piv. Po degustaciji piva in igranju v mestnem parku smo se sprehodili še ob ribniku Vrbje, ki je idealna točka za poletno vozičkanje v senčki.

Žalec


Kmalu, ko smo zavili proti Šempetru v Savinjski dolini, so nas z obeh strani ceste začeli spremljati nasadi hmelja. Ker se hmelj obira pozno poleti (nekje od sredine avgusta do začetka septembra) priporočamo obisk tega konca Slovenije v tem času, ko si lahko ogledamo pobližje tudi sam potek obiranja hmelja. Vsako zadnjo soboto v avgustu ob 9. uri organizirajo pohod po hmeljski poti, kjer se lahko sprehodite med hmeljišči kar na 14 km dolgi poti. Na prireditvi ob pričetku obiranja hmelja se lahko kot obiskovalci sami preizkusite v obiranju hmelja. Ob koncu poletja se vrsti kar nekaj dogodkov v tej dolini ob reki Savinji, zato se lahko popoldanski obisk kaj hitro prelevi v celodnevni izlet.

Žalec – središče Spodnje Savinjske doline

Ob prihodu v Žalec smo parkirali avto v bližini mestnega parka, v središču mesta, kjer je ob sobotah dopoldne podeželska tržnica, vsak dan pa tam stoji Fontana piv – prva tovrstna fontana na svetu. Na tržnici smo v trgovinici Zeleno zlato kupili spominski pivski vrček, s katerim sva se sprehodila do posameznih pip, s katerih je priteklo pivo domačih pivovarn, varjenih iz slovenskega hmelja in slovenske vode. V trgovinici smo za hčerko kupili domač ledeni čaj z okusom bezga, malo pa sem poškilila tudi za domačimi izdelki s kmetij Spodnje Savinjske doline.

Fontana piv

Ob fontani piv nas je lepo pozdravila lokalna vodička in nam razložila, kako si lahko postrežemo pivo s kupljenim vrčkom. Pripadalo nama je 6x 1 dcl piva, ravno toliko kot je različnih vrst piva v fontani. In še ena zanimivost, ki je nisem vedela – Slovenija je peta največja proizvajalka hmelja na svetu. Ta čas, ko sva midva z brbončicami okušala domača piva, je Klara uživala pri vodni fontani – priporočam rezervna oblačila za otroke. Po degustaciji piv in čofotanju smo se sprehodili skozi mestni park do igral na drugi strani parka.

Mestni park Žalec

Ribnik Vrbje

Popoldne smo zaključili z obiskom ribnika Vrbje. Parkirali smo na parkirišču pri leseni skulpturi Modri mož, ki je del galerije na prostem. Z vozičkom in Kajo v njem smo se odpravili na sprehod do ribnika. Ob poti smo še naprej srečevali zanimive lesene skulpture. Najprej smo si pogasili žejo v prijetni gostilnici ob ribniku (Ponirkov info center – odprt med tednom: 12.00-20.00, ob sobotah in nedeljah med 8.00-20.00), kjer imajo številna otroška igrala in viseče mreže za počivanje. Ob gostilni je tudi lesena žaba, kjer si lahko natočite v steklenico pitno vodo za na sprehod ob ribniku.

Na razgledni ploščadi smo pokukali skozi daljnogled in opazovali ptice na vodi. Le nekaj korakov stran od ploščadi sta se Klara in očka povzpela po stopnicah na vrh razglednega stolpa. Pot okrog ribnika je idealna za sprehajanje z vozičkom in vožnjo s kolesom. Okoli Ribnika Vrbje je speljana zanimiva označena ekološka učna pot primerna za vse starostne skupine. Poleg ekološke učne poti je ob ribniku speljanih še nekaj drugih tematskih poti, kot sta hmeljska pot in srčna pot. Po sprehodu smo se odpeljali proti domu in se vmes ustavili še na večerji pri Grofu na Vranskem, da smo potešili lakoto pred spanjem.

Ribnik Vrbje

Ostale zanimivosti v regiji, ki jih bomo preverili ob naslednjem obisku: