Namizne družabne igre za najmlajše

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Enkrat v aprilu vsako leto se na Mednarodni dan namiznih iger po celem svetu prirejajo dogodki, povezani z igranjem namiznih družabnih iger. Če se ne morete udeležiti katerega od organiziranih dogodkov, doma v krogu najbližjih priredite svoj dan namiznih družabnih iger. Predstavljava nekaj družabnih iger, ob katerih se največkrat pozabava naša družina. V kolikor vam čas dopušča, se lahko udeležite celodnevnega dogodka v Ljubljani, ki ga organizira društvo Igrolog.

Družabne igre za najmlajše


 #1 Puzzle ali sestavljanke

Pozabavajte se z malčki ob sestavljanju najboljših sestavljank, na katerih so uprizorjeni njihovi pravljični ali risani junaki. Izbirate lahko med različnim številom kosov posamezne sestavljanke, kar seveda prilagodite starosti in zmožnostim otroka. Za tiste bolj spretne so na voljo tudi 3D sestavljanke ali sestavljanke s posebnimi učinki.

Sestavljanke ali puzzle

#2 Domine

Odrasli poznamo domine kot družabno igro, ki se jo igra s ploščicami z različnimi števili pik na vsaki polovici. Med malčki je bolj priljubljena različica s sličicami na vsaki polovici. Domine dobro premešamo in vsakemu igralcu razdelimo 5 naključnih domin. Igro običajno začne tisti igralec, ki ima domino z enakima sličicama na obeh polovicah, če takšne domine nima nihče, igro začne najmlajši igralec. Družabna igra se igra tako, da se morajo igralci čim prej znebiti vseh svojih ploščic, pri čemer jih lahko polagajo na mizo le, če se slika na njihovi ploščici ujema s sliko na končnih ploščicah na mizi. Domine z enakimi slikicami morajo biti postavljene vzdolž druga druge. Če igralec nima domine z ustrezno slikico, mora izbrati eno domino iz preostanka domin, ki je ostal pokrit na mizi. Če ne izbere domine s pravo slikico, domino obdrži, igro pa nadaljuje naslednji igralec. Zmaga tisti, ki se prvi znebi vseh ploščic.

Domine za otroke

#3 Spomin

Vse kartice spomina dobro premešamo in razporedimo na dovolj veliko površino tako, da so slikice kartic obrnjene navzdol in se jih ne vidi. Igro naj začne najmlajši igralec. Igralec, ki je na vrsti, izbere in odkrije dve kartici tako, da ju vidijo tudi drugi igralci. Slikici na obeh karticah sta lahko različni, v tem primeru igralec kartici vrne na mesto, tako da so slike obrnjene navzdol in igro nadaljuje naslednji igralec. Slikici obeh kartic sta lahko enaki, takrat igralec vzame kartici in ju postavi na kupček pred seboj. Z igro nadaljuje toliko časa, dokler odkriva pare kartic z enakima slikicama. Ko slikici na obeh karticah nista enaki, igro nadaljuje naslednji igralec. Igra se konča, ko zmanjka kartic spomina. Zmaga tisti igralec, ki zbere največ parov kartic.

Spomin

#4 Sestavljanke iz kock

Sestavljanka vsebuje različno število kock (4, 9, 12 in več) prilagojeno starosti otroka. Iz kock lahko sestavimo kar 6 različnih slik z različnimi motivi.

Sestavljanke iz kock

#5 4 v vrsto

4 v vrsto je družabna igra za dva igralca, v kateri se igralca izmenjujta v spuščanju barvnih krogcev v vrstice in stolpce. Cilj igre je postaviti 4 krogce enake barve enega zraven drugega (vodoravno, diagonalno, navpično) pred nasprotnim igralcem.

4 v vrsto

#6 4 prve igre

Pri nas najbolj priljubljena zbirka iger, saj vključuje kar štiri družabne igre v enem, primerne za predšolske otroke. Zaradi preprostih pravil in kratkega časa trajanja posamezne igre, je zabava zagotovljena že najmlajšim otrokom. Zbirko iger sestavljajo 4 igralne plošče za 4 različne igre: igra s ptičkom, igra z rožicami, igra z gradom in igra s klobasami. Igre se igrajo s posebno kocko, kjer je vsaka ploskev označena z drugo barvo. Pri nas je najbolj zanimiva igra s ptičkom, kjer se prelevimo v ptičke in tekmujemo, kdo prej pride do gnezda z jajčkom presenečenja.

#7 Črni Peter

Črni peter je izjemno priljubljena tradicionalna igra s kartami, ki so jo igrali že naši dedki in babice. Pri nas igramo igro, kjer vlogo Črnega Petra zamenja Maček Muri. Pri tej igri vse karte dobro premešamo in jih enakomerno razdelimo med igralce. Za igro sta potrebna najmanj 2 igralca. Če dobi igralec dve enaki karti, torej par, ju lahko odloži na stran. Igralec, ki ima v rokah največ kart, obrne karte proti sosednjemu igralcu na njegovi levi, tako da le-ta vidi hrbtno stran kart. Sosednji igralec izvleče eno karto in preveri v svojem kupu kart, ali ima par. Če ima par, lahko obe karti odloži na mizo predse. Igra se nadaljuje, dokler enemu izmed igralcev ne ostane v roki samo ena karta, in sicer karta Črni Peter. Zmaga igralec, ki zbere največ parov.

Črni Peter

Ne pozabite na ostale dobro poznane namizne družabne igre kot so Človek ne jezi se, mikado palčke, razne igre ravnotežja, Monopoly in Activity. Dobrodošli so tudi vaši predlogi na našem FB profilu.