Katera sveča bo ugasnila prva?

Delite vsebino:
1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Praznični čas v soju luči je idealen za eksperimentiranje s svečkami. Poleg tega zagotovo vsakega otroka pritegne ogenj. Če ne drugje, zagotovo rad upihne svečke na rojstnodnevni torti. Ta eksperiment je kot nalašč, da pritegnemo otrokovo pozornost in mu damo priložnost, da od blizu opazuje proces gorenja sveče – le da tokrat sveča ugasne sama brez pihanja plamena. S preprostim eksperimentom ob uporabi kuhinjskih potrebščin pa se lahko prelevimo v prave gasilce.

eksperiment s svečkami

Potrebščine:

  • 3 različno veliki kozarci
  • 3 čajne svečke
  • vžigalice
  • alkoholni flomaster
  • 2 enaka kozarca
  • 4 sladoledne palčke
  • ognjevarna podlaga (npr. kovinski pekač)

potrebščine za eksperiment s svečkami

Čas za izvedbo:

    • 45 minut

Navodila za izvedbo eksperimenta:

#1 Prižiganje sveč

Čajne svečke postavimo v vrsto na ognjevarno podlago. Razmak med njimi naj bo tolikšen, da lahko posamezne svečke pokrijemo s kozarci. Svečke prižgemo in opazujemo, kako gorijo. Pozorni bodimo na barvo plamena in saje. Eksperiment, kjer imamo opravka z ognjem, naj otroci izvedejo samo ob prisotnosti staršev. Vedno je varnost otrok na prvem mestu! Poskrbimo tudi za spete lase in primerna oblačila.

#2 Pokrivanje sveč s kozarci

Otrok si izbere eno svečo in en kozarec. Ostala dva kozarca in sveči ostaneta za starše. Otrok in starši hkrati povesijo svoje kozarce čez goreče sveče in opazujejo plamen sveč. Z alkoholnim flomastrom označimo kozarec, v katerem je sveča najprej ugasnila. Če otroci že znajo uporabljati štoparico, si lahko pripravijo tabelo in zabeležijo čas gorenja posamezne sveče, postavljene v različno velikih kozarcih. Pri tem si označijo kozarce s številkami.

katera sveča ugasne prva

#3 Pogovor o gorenju

Otroku razložimo, da potrebuje sveča za gorenje zrak, ki je prisoten okrog nas in v kozarcu, s katerim smo pokrili gorečo svečo. Otrok naj ugotovi, v katerem kozarcu je največ zraka in nato poveže svojo ugotovitev z opažanjem, katera sveča gori najdlje in zakaj sveča, pokrita s kozarcem, čez čas sama ugasne.

#4 Preverimo razumevanje gorenja

Eksperiment nadgradimo in preverimo otrokovo razumevanje pojma gorenje. Pri tem eksperimentu vzamemo dva enaka kozarca in dve čajni svečki. Ob eno čajno svečko postavimo ena na drugo štiri sladoledne palčke. Obe svečki prižgemo in hkrati pokrijemo s kozarcema. Pri prvi svečki kozarec postavimo z ene strani na palčke, da je nekoliko dvignjen od podlage. Otrok opazuje gorenje plamena svečk in skuša ugotoviti, zakaj svečka pokrita s kozarcem brez podlaganja s palčkami ugasne prva.

katera sveča gori dlje

#5 Kako pogasimo ogenj?

Za konec eksperiment spremenimo v pravo gasilsko avanturo, v kateri pogasimo ogenj, podobno kot to počno gasilci. Za izvedbo eksperimenta potrebujemo svečo, visok kozarec, kis, pecilni prašek, žlico in dolge vžigalice ali vžigalnik. Kozarec postavimo na ognjevarno podlago, vanj stresemo na dno pecilni prašek in na prašek položimo svečko. Svečko prižgemo in pustimo, da nekaj časa gori. Nato pecilni prašek previdno pokapamo z žlico kisa in opazujemo plamen sveče (najboljše je kis spustiti po robu kozarca, da ga ne zlijemo v svečko).

gasilec sem

Sveča ugasne, saj pri kemijski reakciji med kisom in pecilnim praškom nastane plin ogljikov dioksid, ki ga lahko opazimo kot penjenje na dnu kozarca. Ker je ta plin lažji od zraka, v katerem je plin kisik, potreben za gorenje, se ogljikov dioksid nabira na dnu kozarca in nad sabo izpodriva iz kozarca kisik. Ko ogljikov dioksid doseže vrh plamena sveče, sveča ugasne, saj nima več na voljo plina kisika, ki ga potrebuje za gorenje. Navodila za eksperiment so dostopna na povezavi revije Moj planet.

Eksperiment lahko izvedemo tudi nekoliko drugače, tako da stresemo v kozarec pecilni prašek, nanj zlijemo nekaj žlic kisa, da se začne tvoriti pena. Nato kozarec nagnemo in približamo goreči sveči, katere plamen ugasne. Pazimo, da sveče ne zalijemo s peno.

pogasimo ogenj