Kaj plava na vodi in kaj se potopi?

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Otroci neizmerno uživajo ob čofotanju v vodi ali prelivanju vode iz ene posode v drugo. Če ob tem malo polijejo naokrog, je to še toliko bolj zabavno. Med vodno zabavo lahko spoznajo kaj novega, kot je tudi to, kaj plava in kaj se potopi v vodi.

Kaj plava na vodi?


Potrebščine:

  • večja prozorna posoda (steklena ali plastična)
  • večji kozarec ali vrč z vodo
  • kuhinjska krpa ali brisača, ki dobro vpija vodo
  • različni manjši predmeti
  • 2 raznobarvni posodici
  • olje
  • javorjev sirup

Različni predmeti, ki plavajo ali se potopijo v vodi

Čas izvedbe:

  • 30 minut

Navodila za izvedbo eksperimenta:

#1 Izbira predmetov

Otroci v svoji okolici poiščejo različne manjše predmete. Pomagajte jim pri izbiri različnih materialov (plastika, kovina, pluta, les, steklo) in različnih oblik (votli zaprti predmeti, zaprti predmeti z luknjicami).

Izbira različnih predmetov

#2 Polaganje predmetov v vodo

Večjo prozorno posodo napolnite z vodo iz vrča ali kozarca. Posodo napolnite čez polovico, a ne do vrha, da ne bo prišlo do neljubega prelivanja in polivanja vode (razen, če ne eksperimentirate v naravi). Otrok naj postopoma v vodo dodaja posamezne predmete in opazuje, kaj se s predmeti dogaja. Nekateri se bodo potopili takoj, drugi bodo plavali in tretji, ki bodo morda nekaj časa plavali, nato pa se počasi potopili, kar seveda zavisi od oblik in teže predmetov. Z otrokom se pogovarjamo in povemo pri posameznem predmetu, kaj se je zgodilo (plava ali se potopi). Vsak predmet po poskusu vzamemo iz posode in ga obrišemo.

#3 Razvrščanje predmetov glede na težo

Eksperiment nadgradimo z razvrščanjem predmetov glede na težo in s tem povezanim plavanjem oz. potopom v vodi. Na mizo položimo dve raznobarvni posodici, ena barva prikazuje predmete, ki plavajo na vodi, druga barva pa predmete, ki se potopijo. V našem primeru so v modro posodico sodili predmeti, ki se potopijo, v oranžno pa tisti, ki plavajo na vodi. Otrok naj vse predmete še enkrat položi posamično v vodo in jih razvrsti v ustrezno posodico glede na to, ali plavajo na vodi ali se potopijo. V vodo lahko hkrati položijo kovinsko in plastično žlico ter opazujejo razliko. Votle predmete lahko napolnijo z vodo in opazujejo, kaj se dogaja z votlim in kaj z napolnjenim predmetom.

Razvrščanje predmetov glede na težo

#4 Eksperiment s tekočinami

Eksperiment popestrimo z drugimi tekočinami, kot sta npr. olje in javorjev sirup. Otroci v posodo z vodo najprej nalijejo javorjev sirup in opazujejo, kaj se zgodi. Ker je težji od vode, se potopi na dnu posode. Nato v posodo dolije še nekaj olja in zopet opazuje, kaj se zgodi. Olje je lažje od vode, zato plava na vodi. Če pogledamo v stekleno posodo iz strani, lepo vidimo, kako se vse tri tekočine med seboj ločijo po plasteh.