Jabolčni eksperiment v domači kuhinji

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Jabolčni eksperiment je tako preprost poskus, da ga lahko naredimo kar med malico. A še predno zagriznemo v sočno jabolko svoje bele zobke, spoznajmo jabolko od blizu in daleč, od zunaj in znotraj, z vsemi svojimi čutili.

Jabolčni eksperiment


Potrebščine:

  • 5 manjših posodic
  • jabolko
  • nož
  • čajna žlička
  • mleko
  • kis
  • limonin sok
  • soda bikarbona

Čas izvedbe:

  • 90 minut

sestavine za jabolčni eksperiment

Navodila za izvedbo jabolčnega eksperimenta:

#1 Pogovor o čutilih in čutih – kako čutim jabolko?

Pripravimo si jabolko, ki jo operemo. Jabolko naj otroci občutijo z vsemi čutili. Najprej sadež pregledajo z očmi in povedo ali zapišejo svoja opažanja (oblika, barva, površina, velikost). Nato zaprejo oči in jabolko povonjajo ter povedo, na kaj jih spominja vonj. Z zaprtimi očmi jabolko pretipajo in so pozorni na površino ter izrastke. V jabolko lahko tudi ugriznejo in okušajo na različnih delih jezika koščke mesa jabolka. Ali lahko jabolko tudi slišimo? Seveda, poslušamo lahko, če v njem prebiva črviček in vrta luknjice 🙂 Za lažje sledenje opažanj, si lahko pomagate s pripravljeno tabelo, v katero vpisujete otrokova opažanja.

#2 Jabolčni eksperiment – kako preprečimo rjavenje jabolčnega smutija?

Z otrokom se začnemo najprej pogovarjati, zakaj jabolka postanejo rjava, če jih pustimo dlje časa na zraku, npr. ko jih naribamo za jabolčni zavitek. Otroku pojasnimo, da je rjavenje jabolk kemijska reakcija, ki ji rečemo oksidacija. Pri tej reakciji posebne snovi v jabolku, ki jim pravimo antioksidanti, reagirajo s kisikom iz zraka. Ta reakcija poteka samo ob prisotnosti posebnih snovi, to so encimi in so tudi prisotni v jabolkah.

Eksperimenta se lotimo tako, da skupaj z otroki poiščemo v kuhinji preproste snovi kot so mleko, kis, soda bikarbona in limonin sok. Če kakšne sestavine nimate doma, lahko v poskus dodate tudi kakšen svoj primer. Otroci pripravijo v vrsto 5 posodic. Jabolko razrežejo na koščke, iz ena koščka naredijo 5 rezin. Vsako rezino položijo v svojo posodico. V prvi posodici pustijo samo jabolko, saj služi kot kontrola. Rezino jabolka v drugi posodici prelijejo z mlekom, v tretji posodici s kisom, v četrti z limoninim sokom in v zadnji, rezino prekrijejo s sodo bikarbono. Rezine jabolk pustijo tako stati vsaj 60 minut. Medtem ko otroci čakajo na rezultate, v delovni list vpišejo, kako so nastavili jabolčni eksperiment in kaj pričakujejo, da se bo zgodilo z rezinami po eni uri čakanja. Presenečeni bodo, če se rezultati ne bodo ujemali z njihovimi domnevami. Temu rečemo postavljanje hipoteze pri raziskovanju.


jabolčni eksperiment

Ko dočakamo rezultate, otroci svoje ugotovitve in opažanja ponovno vpišejo na delovni list in primerjajo s svojo hipotezo. Otrokom zastavimo vprašanje: kaj dodamo jabolčnemu smutiju, da ta ne porjavi? Limonin sok, seveda. In kako pojasniti jabolčno rjavenje? Otroci so zagotovo že slišali za vitamin C, ki naj bi ga bilo veliko v limonah. Ravna ta snov je krivec, da ima kisik iz zraka raje vitamin C kot pa antioksidante iz jabolk. Čez čas, ko se ves vitamin C iz jabolčnih rezin poveže s kisikom, se začno na kisik vezati tudi antioksidanti. Zato jabolčni smuti vseeno porjavi, če ga pozabimo na kuhinjskem pultu za dlje časa.

jabolčni eksperiment rezultat

#3 Kaj najdemo v jabolku, ko ga razpolovimo?

Drugo jabolko razpolovimo. Skupaj z otroki s pomočjo spodnje slike poiščemo sestavne dele jabolka: lupina, meso, pecelj, muha, peške, lahko tudi list. Otroci utrdijo svoje znanje z reševanjem kratke križanke o jabolkah.

sestava jabolka

Tisti zelo radovedni, si lahko ogledate pod mikroskopom ali z lupo posamezne dele jabolka: lupina, pecelj, meso, peška, list. Svoje ugotovitve dopišete v priloženo tabelo. Me smo recimo opazile bele pikice in ostanke mesa kot sluzi na lupini, nitke na peški, ki naj bi bile spletene v kito, meso je bilo podobno stiroporju, pecelj pa je imel brazde in dlačice.

jabolčni eksperiment pod mikroskopom