10 idej za otroške igre s kredo na asfaltu

Delite vsebino:
1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Spomladanski in poletni dnevi, ko se izmenjujejo sončna obdobja in deževne urice, so kot nalašč za enostavne igre na prostem, za katere potrebujemo le kredo in betonsko ali asfaltirano igrišče oziroma dvorišče. Če nam zmanjka površine za risanje, že nekaj kapelj dežja poskrbi za pripravo nove igralne podlage. Izberite kakšno idejo za igre s kredo z najinega seznama, ali uporabite svojo domišljijo.

#1 Premikanje sence

Na sončen dan zjutraj z otrokom narišite na tla njegovo in vašo senco. Tekom dneva se večkrat ob različnih urah postavite nazaj na isto mesto in preverite, kaj se zgodi s senco. S kredo druge barve lahko narišete novo senco, ki se premika podobno kot sončeva ura.

Premikanje sence

#2 Talni pikado

Na asfalt narišite koncentrične kroge tako kot pri pikadu in jih označite z različnimi vrednostmi točk. Na poljubni razdalji označite črto, iz katere mečete kamenčke ali druge predmete v kroge čim bližje centru. Tisti, ki zbere več točk je zmagovalec.

Talni pikado

#3 Sledi črti

Narišite vijugasto črto, ki vodi od starta do cilja, lahko tudi zaključen lik. Otrok naj hodi ali skače po črti, vi pa medtem merite čas, ki ga porabi od začetka do konca poti. Za več otrok priredite pravo tekmovanje.

Slednje črti

#4 Poligon z liki

Na asfalt narišite različne like (trikotniki, kvadrati, krogi, pravokotniki). Za vsako vrsto lika določite posebno vajo, ki jo izvede otrok, ko se znajde v posameznem liku (počep, skok v lik z eno nogo, skok iz lika sonožno, itd.).

Poligon z liki

#5 Ristanc

Na tla narišemo kvadrate (izmenjujoče enojne in dvojne ali v obliki letala) in na vrhu še en polkrog. V like napišemo številke od ena do sedem za letalo ali do deset za bolj zahtevno igro. Poiščemo ploščat kamenček in ga vržemo v prvi kvadratek. Skačemo po oštevilčenih kvadratih, in sicer v enojno polje skačemo z eno nogo, v dvojno pa z obema istočasno. Pri obratu se obrnemo v skoku. V polkrogu na vrhu se odpočijemo in nato na enak način vrnemo na začetek. Vmes poberemo kamenček iz lika, kamor smo ga vrgli. Igro nadaljujemo na enak način, s tem da mečemo kamenček v naslednje številke. Če kamenčka ne vržemo v pravi kvadrat, stopimo na črto, med skakanjem pademo, ali v enojnem kvadratu stopimo na tla z drugo nogo, je na vrsti naslednji igralec. Zmaga igralec, ki uspešno konča sedmico oziroma desetico.

Ristanc

#6 Oblačenje sence

Otrok se postavi na sonce z razprtimi rokami. Starš ali drug otrok obriše z belo kredo njegovo senco. Otrok nato svojo senco pobarva, ji doriše oblačila in modne dodatke. Najina senca je postala nekaj vmes med Elzo, trolom in Smrketo.

#7 Zemljevid

Skupaj z otrokom narišite enostavne zemljevide kot je na primer pot od doma do vrtca ali do babice. Na zemljevid lahko narišemo večja križišča, semaforje, prehode za pešce, avtomobile, značilne zgradbe (cerkev, gasilni dom, bolnišnico), stopinje (če moramo peš) in prometne znake.

Zemljevid s kredo

#8 Obrazi moje družine

Na asfalt najprej z belo kredo narišemo kroge, ki predstavljajo glave članov družine. Otrok z raznobarvnimi kredami na obraze nariše usta, nos in oči ter okrasi glave s frizurami in ušesa z uhani. Pri nas atijeva glava na sredini nima uhanov, ampak so to palčke za ušesa 🙂 .

Obrazi družine

#9 Povezovanje točk

Igra, ki jo pogosto zasledimo v otroških revijah, le da tokrat malo drugače, na večji površini in v naravi. S kredami narišemo pike, ki jih otroci povežejo v like in figure. Uporabite domišljijo!

Povezovanje točk s kredo

#10 Žaba na lokvanju

Z modro kredo narišite krog, ki označuje ribnik ali jezero. Znotraj kroga narišite liste lokvanja. Otrok skače iz počepa z enega lista na drugega kot žabica. Če skoči mimo lista, pade v vodo in zanj je igre konec.

Žaba v ribniku