Igra vlog: knjižnica za živali

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Knjižnica za živali je ena od iger vlog, ki otroka uči spoštljivega odnosa do knjig in branja. Otrok na zanimiv način skozi igro spoznava potek dela v knjižnici, ob tem pa se sreča tudi z drugimi aktivnostmi kot so branje, pisanje, štetje in pripovedovanje zgodb. Igra je odlična popestritev za deževne ali hladne zimske dni.

knjižnica za živali


Potrebščine:

 • otroška mizica in stolček
 • otroške knjige
 • debelejši papir ali šeleshamer
 • svinčnik
 • bele nalepke
 • štampiljka
 • plišaste igrače
 • škarje
 • bankovci in kovanci (pravi ali igrače)
 • koledar
 • blokec z listki

Čas izvedbe:

 • 60 minut ali več

#1 Ureditev domače kjnižnice

Otroci naj izberejo različne otroške knjige za knjižnico. Več jih bo, bolj bo igra zanimiva. Na bele nalepke otroci napišejo številke od 1 dalje in jih prilepijo na platnice vseh knjig na knjižni polici. Če otrok še ne pozna številk, naj mu pri tem pomagajo odrasli ali starejši otroci. V kolikor otrok že pozna abecedo, najprej knjige zložite na tla po abecednem vrstnem redu glede na naslov knjige in šele nato po vrsti nanje nalepite nalepke s številkami. Knjige zložite na polico ali na tla ob steno po vrstnem redu na nalepkah. Iz šeleshamerja izrezite kartončke, ki bodo namenjeni izkaznicam za obiskovalce knjižnice. Na mizico si poleg kartončkov pripravite tudi svinčnik in štampiljko. V kolikor otroci že poznajo vrednost denarja in znajo uporabljati koledar, na mizo dodajte bankovce in kovance (prave ali igrače) ter namizni koledar. Le-ti bodo igro popestrili, saj bodo otroci lahko obiskovalcem knjižnice zaračunali članarino, zamudnino ali popravilo knjige. S tem se bodo otroci učili odgovornosti za knjige, da se s knjigami lepo ravna in se jih pravočasno vrne v knjižnico.

ureditev knjižnice

#2 Igranje vlog v knjižnici

Otroci izberejo več plišastih igrač in jih poimenujejo. Ko posamezna plišasta žival prvič obišče knjižnico, otrok knjižničar za delovno mizo izpolni kartonček. Na eno stran kartončka napiše ime in priimek živali (npr. Pujsa Pepa, Medo Marko, itd.) ter jo ožigosa s štampiljko, druga stran pa je namenjena pisanju številke izposojene knjige. Ko otrok izpolni kartonček z imenom, pospremi žival do knjižne police, kjer ji pomaga izbrati knjigo. Skupaj se vrneta do mizice, kjer otrok na kartonček dopiše številko izsposojene knjige. V kolikor otrok že prepozna dneve na koledarju, zraven številke knjige napiše tudi datum in obiskovalca opozori, kdaj naj vrne knjigo (npr. en teden). Po želji lahko dopiše naslov knjige in tako vadi branje in pisanje. Posamezen obiskovalec si lahko izposodi več knjig, takrat otrok na kartonček zapiše številke za vse izposojene knjige. Preden obiskovalec zapusti knjižnico, otrok vloži kartonček oz. izkaznico v prvo knjigo in knjige preda obiskovalcu. Takšno delo sledi pri vseh nadaljnih izposojah. Ko obiskovalec vrne knjigo, otrok preveri številko na knjigi in kartončku. Če se številki ujemata, prečrta številko vrnjene knjige na kartončku in vrne knjigo na polico, na mesto kjer manjka. Knjige naj bodo vedno zložene po vrstnem redu številk na nalepkah.

igranje vlog

#3 Dodatne aktivnosti v knjižnici

V igro vključite bankovce in kovance ter otrokom omogočite spoznavanje denarja in poslovanja z njim. Kako vključiti denar v knjižnico? Z denarjem se ob prvem obisku in izposoji prve knjige zaračuna vpisnina, ki jo plača plišasta žival. Če otroci že poznajo dneve, tedne in datume potem lahko v igro vključite tudi koledar. Ob vsaki izposoji na kartonček dopišete datum izposoje in določite pravila, po kolikšnem času naj se knjiga vrne v knjižnico. Če obiskovalec knjige ne vrne v določenem roku, se mu zaračuna zamudnina. Prav tako se zaračuna popravilo knjige, če se knjiga med izposojo poškoduje (npr. raztrgan list, poškodovana platnica, popisana knjiga). Pri pobiranju denarja, otrok napiše na bel listek račun – znesek, ki ga plača obiskovlec knjižnice. V knjižnicah obstajajo tudi čitalnice, zato lahko obiskovalec izposojeno knjigo prebere kar v knjižnici. Otrok vadi branje, s tem ko živalim pripoveduje zgodbice iz knjig.

Namig: V primeru večje družbe otrok, si otroci vloge v domači knjižnici razdelijo. En otrok dela za mizico pri izposoji in vračanju knjig, drug otrok zlaga vrnjene knjige na polico, tretji otrok lahko bere knjige ostalim v čitalnici, ostali pa obiskujejo knjižnico.