Otroško rajanje od Blatnega jezera do Budimpešte

Delite vsebino:

1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (Brez ocene)
Skoraj kot morje veliko, nedaleč stran od Budimpešte skrito. To je Blatno jezero, ki nam skupaj z ogledom romantične Budimpešte ponuja nepozaben podaljšan konec tedna ali krajše potovanje.

Blatno jezero z okolico

Blatno jezero in njegovo okolico lahko raziskujemo z avtom, ladjico po jezeru ali s kolesom. Omrežje kolesarskih stez okrog jezera nudi kar 200 km lahkotnega kolesarjenja. Na tem izletu smo žal kolesa pustili doma, saj smo pot nadaljevali še v Budimpešto. Naslednjič vsekakor del ogledov opravimo na kolesu. Če vam številna naravna kopališča ob Blatnem jezeru ali jezero Heviz niso dovolj, lahko vodna doživetja dopolnite še v vodnih parkih (Alsópáhok, Annagora Aquapark) v bližini jezera. Poleg vodnih dogodivščin ne pozabite na ostale zanimivosti kot so podzemna jama, ki jo preveslate v lesenem čolničku, mini živalski vrtovi in rezervat bivolov, čudovit razgled z gradu Szigliget in muzeje v palači Festetics. To je le nekaj točk, ki so se znašle na našem potovalnem seznamu, vsekakor pa Blatno jezero in njegova okolica ponujata še mnogo več.

Rezervat bivolov

Na naši poti proti Blatnemu jezeru smo se najprej ustavili v bližini kraja Balatonmagyaród, kjer se nahaja rezervat bivolov. V rezervatu smo si ogledali črede bivolov v njihovem naravnem okolju, saj ima sam rezervat vlogo ohranjanja avtohtone vrste bivolov na Madžarskem. Razgled na naravo in bivole je še toliko bolj zanimiv z vrha razglednega stolpa v parku. Poleg bivolov je najmlajšo zanimal tudi osliček pri igralih in seveda mali glodalci, ki so nas spremljali ob sprehajalni poti skozi rezervat. V parku je za doplačilo možna tudi vožnja z lesenim vozom, kjer se lahko bivolom približamo ne nekaj metrov. Mi smo si jih približali le z daljnogledom. Del parka je tudi razstava o zgodovini rezervata, ki prikazuje floro in favno tega dela Blatnega jezera.

Rezervat bivolov pri Blatnem jezeru

Kmetija Salföld

Kmetija Salföld pri Blatnem jezeru

Ko smo prispeli do Blatnega jezera, smo najprej poiskali hotel v mestu Keszthely, kjer smo imeli rezervirano sobo. Hotel Helikon ni bil nek presežek ugodja, zagotovo pa nudi enega najlepših razgledov na jezero z balkona sobe in čudovito okolico za večerni sprehod. Ker smo bili že prevzeti od narave in bivolov, smo preostanek dneva še naprej preživeli v družbi živali na kmetiji v kraju Salföld, nekaj kilometrov stran od jezera. Že takoj na vhodu kmetije nas je pričakalo otroško igrišče z igrali na mivki in tradicionalna kmečka krajinska arhitektura. Na kmetiji smo se srečali s tradicionalnimi madžarskimi domačimi živalmi kot so race, ovce, ovčarji, konji, teliček, govedo, kokoši in zajci. Najbolj priljubljeno mesto za otroke je zagotovo tam, kjer lahko božajo konjičke in jih za doplačilo tudi jezdijo.

Jezero Heviz

Le nekaj kilometrov stran od mesta Keszhtely se lahko okopamo v največjem evropskem termalnem jezeru obdanem z zelenjem in lokvanji. Kopalke so po kopanju res primerne samo še za pranje v pralnem stroju, saj je trdovratne zelene alge nemogoče sprati samo z vodo. Vendar je jezero kljub temu vredno obiska, saj je kopanje v tem jezeru nekaj čudovitega in edinstvenega. Zaradi same vode, ki deluje kar malce obremenilno na telo, je bilo za nas dovolj 4-urno kopanje. Časa je bilo ravno toliko, da smo si vmes lahko vzeli pavzo tudi za kosilo.

Mesto Keszthely

Keszthely ali slovensko Blatenski Kostel je največje mesto ob Blatnem jezeru in eno pomembnih kulturnih, izobraževalnih in ekonomskih zbirališč regije z bogato zgodovino. Zaradi prisotnosti univerzitetnega življenja se v mestu vedno nekaj dogaja. Sprehodi z vozičkom v popoldanskih ali večernih urah po mestu med veličastnimi stavbami ali ob plažah jezera so kot nalašč za utrujene nogice, da se malo spočijejo in napolnijo baterije. Za tiste malčke, katerim baterije še niso pošle, so ob jezeru na voljo številna igrala in nekaj vodnih aktivnosti.

Mesto Keszthely ob Blatnem jezeru

Mesto Siófok

Vodni stolp Siofok

Mesto Siófok na drugi strani jezera smo obiskali pri našem povratku iz Budimpešte proti domu. Mesto je znano po lepih plažah in bogatem nočnem življenju, zato ga Madžari pogosto imenujejo kar prestolnica Blatnega jezera. V mestu se nahaja tudi 45 m visok vodovodni stolp, ki nudi prečudovit panoramski razgled na Blatno jezero in okolico. Kavarna na vrhu stolpa, do katere se pripeljemo z dvigalom, je kot nalašč za krajši postanek za tortico in kavico na poti proti domu. V bližini stolpa je tudi tržnica, kjer lahko kupimo še zadnje spominke s potovanja.

Palača Festetics z muzejskimi zbirkami živali sveta in modeli vlakov

Ena privlačnejših stavb v mestu Keszthely je vsekakor baročna palača Festeticsov, ki se bohoti z očarljivimi vrtovi in fontanami. V palači so nekatere sobane preurejene v stalne in občasne zbirke, ki so na ogled za obiskovalce (knjižnica Helikon, aristokratsko življenje, zbirka kočij). Veličastna zgradba je tretja največja madžarska palača po velikosti in ena najbolj obiskanih zgradb na Madžarskem. V parku si lahko ogledamo hišo palm, mi pa smo svoje dopoldne namenili ogledu Lovskega muzeja z več kot 200 vrstami živali iz petih kontinentov in zgodovinske zbirke modelov železnic, ki je ena največjih razstavljenih zbirk v Evropi.

Grad Szigliget

Grad Szigliget ob Blatnem jezeru

Popoldne smo se odpeljali do razvalin trdnjave na vrhu Grajskega griča na nadmorski višini 242 m, zato ni potrebno posebej opozarjati na veličasten razgled z gradu. Grad stoji na vulkanskem griču in se bohoti s svojo 750-letno zgodovino. V času obiska so na gradu ravno potekale grajske igre, kjer so prikazovali življenje na gradu in v vasici pod gradom. Za dogodke, ki se odvijajo na gradu in v vasi, pokukajte na njihovo spletno stran.

Jamsko jezero Tapolca

Jamsko jezero se skriva pod ulicami in hišami mesta Tapolca, nedaleč stran od Blatnega jezera. Jama, ki je bila odkrita pred približno 100 leti, obiskovalcem nudi možnost edinstvenega ogleda podzemlja z veslanjem na čolničku. Ker je v jami konstantna temperatura 18 °C, si lahko ta kraj ogledam v kateremkoli delu leta. Pred ogledom jame in jezera si lahko obiskovalci ogledajo tudi razstavo lepot kraškega sveta v 10 sobah.

Jamsko jezero TapolcaBooking.com

Romantična Budimpešta

Budimpešta velja za enega izmed najlepših mest v Evropi, saj ponuja številne kulturne, naravoslovne in zgodovinske znamenitosti. Mesto se je razvijalo več kot 2000 let na obeh straneh reke Donave, ki madžarsko prestolnico deli na dva dela, Pešto na levem bregu in Budim na desnem bregu Donave. Budimpešta se ponaša tudi z najstarejšo podzemno železnico v Evropi.

Gerhardov hrib s Citadelo

Citadela v Budimpešti

V Budimpešti smo se najprej zapeljali na 235 m visok Gerhardov hrib, ki ga na vrhu zaključuje Citadela, trdnjava iz belega kamna, s katere se odpira razgled na mesto vzdolž reke Donave. Na hribu poleg citadele stoji tudi spomenik svobode, kip junakinje, ki v rokah drži palmo.

Oko Budimpešte

Po okusnem kosilu z razgledom je sledil še en ogled mesta iz panoramskega kolesa na trgu Erzsébet, ki se z 42. gondolami uvršča med največje panoramsko kolo v Evropi. Kot bi rekla naša malčica: Cela žurka! Kolo, uradno znano kot Sziget Eye, je promocija slavnega festivala Sziget.

Oko Budimpešte

Grajski hrib

Z vozičkom smo nadaljevali ogled Budima, in sicer smo se sprehodili preko najstarejšega mostu čez Donavo (Széchenyjev verižni most) do vzpenjače, ki nas je pripeljala na grajski hrib. Po sprehodu skozi grajsko mesto med počivanjem najmlajše, smo se najprej ustavili v Muzeju marcipana. Nato smo si ogledali Matijevo cerkev in prečudovito, skoraj pravljično, Ribiško trdnjavo. Po krajšem postanku za večerjo in pivo pa še grajski kompleks Buda, vendar le od zunaj, saj za kaj več kot nekaj fotografij sosednjega brega Donave ni bilo časa. Po napornem popoldnevu smo poiskali rezerviran hotel in se udobno namestili v posteljo. Izbran Hotel Manzard Panzió je nekoliko umaknjen od mestnega vrveža, vendar je bil top izbira tako z vidika prijaznosti osebja, udobnih postelj, kot tudi bazena in igral pred hotelom. In še pijača v hladilniku je bila tako poceni, da smo hitro spraznili vse zaloge.

Muzej marcipana

Muzej marcipana se nahaja v Hilton hotelu blizu Matijeve cerkve. Čeprav je muzej majhen in za ogled ni potrebno veliko časa, smo bili nad izdelanimi sladkimi skulpturami nadvse navdušeni. Iz marcipana so izdelani modeli številnih stavb, ki jih vidimo v Budimpešti, in tudi junaki risank za najmlajše. Mamici se je najbolj v spomin vtisnila tale poročna torta. Tudi nakup kakšnega spominka iz marcipana na koncu ogleda ni bil izključen.

Muzej marcipana v Budimpešti

Trg junakov in Grad Vajdahunyad

Trg herojev v Budimpešti

Naslednje jutro smo se spočiti odpravili z metrojem do Trga junakov, ki ga na sredini krasi steber s kipom nadangela Gabrijela, okrog njega pa so kipi pomembnih madžarskih kraljev in junakov, ki so oblikovali zgodovino Madžarske. Na vsaki strani trga sta dve kulturno pomembni zgradbi, Muzej umetnosti in Palača umetnosti. Od Trga junakov smo se sprehodili skozi mestni park do pravljičnega gradu Vajdahunyad.

Živalski vrt

Od gradu smo zavili proti živalskemu vrtu, zaradi katerega smo sploh prišli v Budimpešto. Živalski vrt v Budimpešti je eden najstarejših zooloških vrtov na svetu, ki se lahko pohvali s 150-letno zgodovino. Živalski vrt je razdeljen na več tematskih con kot so: tropska Amerika, Avstralija, Japonski vrt, Svet opic, Savana, itd. Najmlajši bodo zagotovo uživali v zoo-ju domačih živali, kjer lahko božajo kozice in v sprehodu skozi paviljon metuljev. Ob ogledu številnih živalskih vrst (žirafe, povodni konj, sloni, polarni medved, gorile, orangutani, koale, krokodil), lahko potrdimo, da je živalski vrt v Budimpešti ena od atrakcij mesta, ki ga obiskovalci z malčki ne smejo zamuditi. V času našega obiska je bil možen tudi vstop v mini zabaviščni park (Holnemvolt park), a žal tega dela parka več ni, bodo pa v bližnji prihodnosti na tem mestu uredili Pravljični park in Panonski park.

Za naslednjič nam je ostalo še kar nekaj neobiskanih kotičkov v okolici Blatnega jezera (Muzej lutk, staro mesto Tihany, vinske poti, Muzej vojaških eksponatov na prostem). Vsekakor bomo seboj vzeli kolesa, da si ogledamo še ostale kraje (Tagore promenade, Balatonfüred), in kopalke, da se namočimo v jezeru ob čudovitih plažah (Kisfaludy, Lido Beach Gyenes) in vodnih parkih (Annagora Aquapark). Ob naslednjem obisku Budimpešte na seznam dodamo še: otroško železnico, Cogwheel železnico, Margaretin otok, vožnjo z ladjico po Donavi, Labirint jam, kakšen muzej v gradu Buda, Madžarski železniški muzej in vsaj zunanji ogled veličastnih stavb v Pešti.Booking.com

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Blatno jezero in Budimpešta

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Rezervat bivolov: 46.580611, 17.208385
Kmetija Salföld: 46.836295, 17.549777
Jezero Heviz: 46.792038, 17.183745
Keszthely: 46.766688, 17.244275
Siofok: 46.905242, 18.059246
Vodni stolp: 46.905925, 18.052417
Palača Festetics: 46.770723, 17.242310
Grad Szigliget: 46.804686, 17.436118
Oko Budimpešte: 47.498256, 19.052551
Gostišče Búsuló Juhász Étterem: 47.485351, 19.040212
Széchenyjev verižni most: 47.499000, 19.044000
Vzpenjača na grajski hrib: 47.497905, 19.039747
Muzej marcipana: 47.502576, 19.034216
Matijeva cerkev: 47.502000, 19.034300
Ribiška trdnjava: 47.501797, 19.035045
Živalski vrt: 47.518007, 19.077550
Trg junakov: 47.514925, 19.077888
Grad Vajdahunyad: 47.515353, 19.082597
Hotel Manzard Panzió: 47.481474, 19.098918
Grajski kompleks Buda: 47.496110, 19.039720
Hotel Helikon: 46.761185, 17.254784
Jamsko jezero Tapolca: 46.883207, 17.443465
Gerhardov hrib s Citadelo: 47.487085, 19.045283