50 aktivnosti v parku Tivoli za otroke

Delite vsebino:
1 zvezdica2 zvezdici3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdice (1 glasov, povprečje: 5,00)
Nedaleč stran od našega doma v Ljubljani nam številne športne, izobraževalne in kulturne dejavnosti nudi največji mestni park Tivoli. Na približno petih kvadratnih kilometrih skriva številne kotičke, kjer lahko naši najmlajši in tudi nekoliko večji otroci neizmerno uživajo v različnih zabavnih aktivnostih.
Tivoli je zaradi sprehajalnih poti med drevoredi in urejenimi cvetličnimi parki s številnimi kipi, fontanami in klopcami nepogrešljiv kraj med vozičkarji. Park Tivoli je prava izbira za izhodiščno točko pri vzponu na Rožnik ali Šišenski hrib. Kotičke Tivolija, ki so nam najbolj všeč, smo zajeli v objektiv fotoaparata in jih prikazali na zemljevidu na koncu prispevka.

Otroška igrišča in zabaviščni park Lumpi

V parku Tivoli najdemo poleg dveh večjih otroških igrišč tudi več kotičkov z različnimi otroškimi igrali.#1 Igrišče ob ribniku Tivoli

Največje otroško igrišče se nahaja ob ribniku Tivoli zraven čolnarne. Otroci lahko uživajo med drsenjem po toboganih, na plezalnih mrežah in spuščanjem po jekleni vrvi. Del igrišča je namenjen najmlajšim nadobudnežem, ki so še na začetku osvajanja ravnotežja in gibalnih spretnosti. Igrišče je ograjeno in ponoči zaprto.

#2 Igrišče pri parkirišču Tivoli I

Drugo otroško igrišče se nahaja ob parkirišču Tivoli I oz. v bližini Tivoli bazena. Igrišče je opremljeno z igrali primernimi za predšolske otroke. Tuneli iz betonskih jaškov se idealni za skrivalnice, plezanje po ribici pa je tako ali tako neizbežno.

#3 Igrala ob nadhodu pri kopališču Tivoli

Takoj ko prečkamo most nad bazenom v smeri centra, nas na desni strani pričakajo igrala. Najbolj zanimiva sta vsekakor vrtiljak in gugalnica.

#4 Igrala pri Mini Golfu

Če se že ne pomerimo v mini golfu, pa se lahko naši najmlajši zagotovo pozabavajo na igralih v baru, kjer ne manjka niti sladoled in osvežitev za starše.

#5 Igrala pri Tivolskem gradu

Za najmlajše je na voljo mivka, zato ne pozabite igrač za v peskovnik, starejši otroci pa lahko preizkusijo svoje plezalne spretnosti na plezalni steni.

#6 Igrala pri Čolnarni

Nekaj igral za otroke je na voljo tudi pri Čolnarni ob Ribniku Tivoli.

#7 Zabaviščni park Lumpi

Lumpi park nudi aktivnosti v zimskem in poletnem času. Poleti se otroci zabavajo na trampolinih, napihljivih igralih in v prometnem parku, pozimi pa je na prvem mestu drsanje. Vstopnice so včasih na voljo po znižani ceni na kuponko.si, možno pa jih je kupiti s popustom na blagajni ob predložitvi Mercatorjeve pika kartice.

Muzeji in razstave

#8 Muzej novejše zgodovine Slovenije

Muzej novejše zgodovine Slovenije se nahaja v Cekinovem gradu na robu Tivolskega parka. Stalne in občasne razstave obiskovalca popeljejo skozi čas dvajsetega stoletja, od začetka 1. svetovne vojne do današnjih dni. Strokovna vodstva običajno potekajo prvo nedeljo v mesecu ob 10. uri oziroma po objavljenih urnikih. Predšolski otroci lahko raziskujejo razlike v življenju nekoč in danes, le z opazovanjem razstav v muzeju ali preko ustvarjalnih delavnic, ki jih organizirajo v muzeju. Vstop za predšolske otroke je brezplačen.

#9 Pivovarski muzej

Ob robu Tivoli parka pri Pivovarni Union se nahaja Pivovarski muzej, ki nas popelje skozi zgodovino in proizvodnjo najbolj priljubljenega ljubljanskega piva. Vstop za predšolske otrok je prost. Vodeni ogledi med tednom: ob 12.00, 13.30, 15.00, 17.00 in 19.00; ob sobotah: ob 15.00 in 17.00.

#10 Likovni center v Tivolskem gradu

Mednarodni grafični likovni center se nahaja v Gradu Tivoli in predstavlja muzej grafične ter sodobne umetnosti. V muzeju organizirajo številne delavnice, med katerimi je najpomembnejši grafični bienale, ki se odvija v mesecu juliju. Grad Tivoli je najstarejša zgradba Tivolija, ki ga s središčem mesta povezuje Jakopičevo sprehajališče.

#11 Razstava fotografij ob Jakopičevem sprehajališču

Jakopičevo sprehajališče je Plečnikovo delo in nudi stalni razstavni prostor oz. galerijo na prostem vse dni v letu. Poteka od stopnišča gradu Tivoli do podhoda pod železniško progo. Ob robu sprehajališča med klopmi so postavljeni razstavni panoji, ki jih krasijo vedno zanimive fotografije.

Spoznavanje živalskega sveta

#12 Stojišče za čebele Tivoli

Stojišča za nakladne panje imajo izobraževalni namen, saj ljudem omogočajo, da se približajo čebelam tudi v urbanem okolju preko opazovanja dela čebelarja in plesa čebel. Nahajajo se neposredno pri vhodu v Tivoli iz smeri Rožne doline, blizu rastlinjaka in čolnarne. Stojišče za čebele je dostopno vse leto brez predhodnih najav.

#13 Živali ob in v Ribniku Tivoli

Ribnik Tivoli je prijeten kraj za sprehode z malčki, kjer opazujejo živali ob in v ribniku. V ribniku živijo krapi, ploščiči, rdečeoke, kleni, linji in rdečeperke. Na in ob ribniku lahko opazujemo race. Na ribniku je ribolov zaenkrat še vedno prepovedan.

#14 Kotiček veveričk blizu Tivolskega gradu

V parku Tivoli včasih uspe, da nam ptice in veverice jedo kar iz rok. Veverice so tu že pred leti izgubile strah pred ljudmi, zato jim tudi otroci niso več tuji in jim lahko ponudijo lešnike ali orehe. Najraje imajo tiste v lupini, s katerimi imajo še precej dela, da se prebijajo do okusne sredice.

#15 Organizirani ali samostojni ogledi ptic

V parku Tivoli so že mnogo let postavljene krmilnice, kjer se pozimi krmijo ptice. V poseben delu parka Tivoli znanem kot Tičistan so postavljene tudi gnezdilnice. V tem kotičku lahko poleg golobov, vran in vrabcev, opazujemo tudi sinice, kose, ščinkavce, škorce, srake in plavčke. Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) večkrat na leto organizira opazovanje ptic v Tivoliju.

Spoznavanje rastlinskega sveta

#16 Rastlinjak Tivoli in Knjižnica pod krošnjami

V rastlinjaku je na ogled stalna razstava tropskih in mesojedih rastlin, ki so za najmlajše radovedneže še posebej zanimive. Spoznajo lahko nekatere v gospodinjstvu uporabne rastline kot npr. ananas in vanilijo. Rastlinjak je za obiskovalce odprt vsak dan tudi ob sobotah in nedeljah ter praznikih, razen ponedeljka, med 11:00-18:00. Vstop v rastlinjak je prost. V primeru slabega vremena lahko posedite s knjigo v roki v tropskem vzdušju v rastlinjaku in vašemu malčku preberete najbolj napeto detektivko ali priljubljeno pravljico.

#17 Botanični vrt pri ribniku Tivoli

Ob Ribniku Tivoli pri Čolnarni je poleg rastlinjaka urejen manjši botanični park s sprehajalnimi potmi in klopcami, kjer lahko uživamo ob pogledu na cvetoče rastline.

#18 Lesena ploščad za spoznavanje drevesnih vrst

Na leseni ploščadi pri mostičku, ki vodi do trim steze, vas čaka 6 gozdnih ugank, pri katerih otroci spoznavajo rastline v gozdu. Pod posameznimi tablicami se skrivajo namigi, na zadnji pa vas čaka rešitev uganke.

#19 Mednarodni fenološki park

Fenološki park v Tivoliju je s svojo skoraj 60-letno zgodovino eden izmed 89ih v evropski fenološki mreži. V parku uspeva 44 dreves, med drugimi lahko prepoznamo smreke, brezo, vrbo, lesko, bukev, lipovca, pa tudi češnjo in hrast, torej vse tiste vrste, ki jih je mogoče odkriti v njihovi neposredni okolici ali drugje po Sloveniji in Evropi. Posebnost dreves v parku je v tem, da so kloni matičnih rastlin, vzgojenih v matičnem fenološkem vrtu v bližini Ahrensburga.

In kaj je fenologija? “Fenologija je veda, ki proučuje periodično ponavljajoče se biološke dogodke v rastlinskem in živalskem svetu, ki so posledica okoljskih vplivov – torej vremenskih in podnebnih dejavnikov skozi leto, zlasti temperature zraka. Med fenološke dogodke med drugim sodijo brstenje in cvetenje rastlin spomladi, jesensko obarvanje in odpadanje listov, prilet, gnezdenje in odlet ptic ter zaleganje insektov, pri čemer mnoge od tistih, ki zaznamujejo rastlinski svet, spremljajo v fenoloških parkih po Evropi, tudi v ljubljanskem.” (povzeto iz članka Kloni istih rastlin – žive priče podnebnih sprememb, objavljenega v Delu)

Športne aktivnosti

#20 Kolo park Spodnja Šiška

Tik ob Celovški cesti pri lokalu Lepa žoga najdemo Kolopark Spodnja Šiška, namenjen kolesarjem, rolkarjem, pa tudi rolerji ali skiroji pridejo prav za preizkušanje gibalnih spretnosti na 22-ih valovih in 7-ih ovinkih. Z vstopom na park upoštevajte pravila uporabe in smer vožnje.

#21 Mini golf

Obnovljeno igrišče za minigolf nudi prijetno druženje za družine in otroke. Organizirajo tudi praznovanje rojstnega dne z animatorjem, kar je dobra ideja, saj lahko starši pijejo kavico in se sproščajo ob domačem sladoledu, medtem ko njihovi otroci praznujejo rojstni dan in uživajo ob igranju mini golfa s prijatelji.

#22 Igrišče za rolkanje in kotalkanje

V parku sta na voljo dve igrišči za rolanje in kotalkanje, prvo je nasproti tenis igrišč, drugo pa pri nadhodu mimo bazena. Večkrat letno različni organizatorji za predšolske otroke organizirajo tečaje rolanja. Ob kotalkališčih so klopce obdane z zelenjem, kjer se lahko spočijete ali uživate ob pogledu na kotalkarje. Če ni kotalkarjev, lahko izkoristite priložnost, da se po igrišču najmlajši zapodijo s skiroji ali poganjalci.

#23 Tenis igrišča

V Parku Tivoli je 10 zunanjih peščenih tenis igrišč in eno na umetni travi. Dve igrišči se nahajata pri Hali Tivoli, ostala igrišča pa v bližini Kopališča Tivoli.

#24 Igrišče za košarko

Nad tenis igrišči se nahaja igrišče za košarko, ki je prosto dostopno. Naj malčki začnejo trenirati metanje žoge na koš in postanejo mali košarkaški prvaki v vaših očeh.

#25 Igrišče za mali nogomet

Zraven igrišča za košarko se nahaja tudi igrišče za mali nogomet, prav tako prosto dostopno.

#26 Balinanje

V parku se nahaja tudi steza za balinanje v bližini igrišč za košarko in mali nogomet. Več informacij dobite pri Balinarskem športnem klubu Tivoli.

#27 Bowling center Spider

Bowling center Spider nudi za družine vsak dan do 18 ure družinski bowling za posebej ugodno ceno, 15 EUR na uro. Pri njih lahko rezervirate tudi termin za praznovanja rojstnega dne vašega otroka.

#28 Hoja po elastiki

V zadnjem času je vedno bolj priljubljena hoja po elastiki, napeti med drevesi, ki jih je v parku Tivoli več kot dovolj.

#29 Spuščanje zmaja

Za otroke zanimiva aktivnost je tudi spuščanje zmaja ob vetrovnih dnevih.

#30 Kopališče Tivoli

Kopališče Tivoli obratuje od septembra do junija in zaobjema tri bazene. Veliki plavalni bazen ponuja rekreativno plavanje. Poleg plavalnega bazena, se lahko sprostite tudi v otroškem in šolskem bazenu. Na bazenih potekajo skozi šolsko leto šole plavanje za otroke (Narf, Aqua, Riba).

#31 Kopališče Ilirija

Ob Tivoliju se nahaja znano letno Kopališče Ilirija, ki je odprto običajno od sredine maja do konca septembra (odvisno od vremenskih razmer). Na kopališču potekajo tudi plavalni turnirji in organizirajo tečaje plavanja za otroke. Poleg olimpijskega bazena otroke čaka še otroški bazen in tobogan.#32 Drsanje

V zimskem obdobju ponuja Park Tivoli dve drsališče, eno je v Lumpi parku in drugo v Hali Tivoli, kjer je drsanje mogoče od oktobra do aprila. V Lumpi parku organizirajo Lumpijevo šolo drsanja za predšolske otroke v starostnem obdobju med 4-6 let.

#33 Sankanje in smučanje

V zimskem času ob zapadlem snegu postanejo hribčki v Tivoliju sankališča in smučišča. Sprehajalne poti pa kot nalašč za vlečenje sani, na katerih sedijo naši najmlajši, ki se sami še ne morejo sankati ali smučati.

Hrana in pijača

#34 Hot Horse

Ob Parku Lumpi in Hali Tivoli se nahaja Hot Horse, kjer lahko preizkusite prvi in edini originalni Horseburger na svetu in ostale dobrote najvišje kakovosti hitre prehrane iz konjskega mesa.

#35 Mini Cafe Golf

Igrišče za minigolf je dobro poznano številnim generacijam, saj je že v preteklosti imelo pomembno vlogo pri druženju prijateljev, družin in otrok. Poleg mini golfa so otrokom v kavarni  na voljo tudi igrala. Ob Mini golfu uživajo včasih predvsem očki, saj občasno v kavarni v večernih urah poskrbijo za ogled nogometnih tekem. Organizirajo tudi praznovanje rojstni dni.

#36 Čolnarna park Tivoli

V priljubljeni kavarni Čolnarna Tivoli lahko uživate ob kavici in sladoledu, prazne želodčke pa napolnite s prigrizki in sladicami. Poleg zunanjih igral se v notranjosti kavarne skriva urejen kotiček s starinskimi in novimi igračami, slikanicami in pobarvankami za otroke. Občasno prirejajo različne dogodke.


#37 Lepa Žoga

Lepa žoga je športni bar, ki je nastal v prostorih nekdanje konjušnice tivolskega Bellevueja. V baru omogočajo TV-ogled vseh možnih športnih dogodkov, ob sredah pa vas čaka hodok – na žaru pečena hrenovka. Zraven bara je Kolopark, zato lahko s terase v miru opazujete vragolije vaših otrok na kolesih ali rolerjih.

#38 Bar na mostu nad kopališčem – Aquatica

Pred ali po plavanju v tivolskem bazenu se lahko odžejate v baru Aquatica na nadhodu.

#39 Caffe Bienale v Tivolskem gradu

Ob nedeljah si od 10.00 do 12.00 privoščite kavo in rogljiček ter si oglejte aktualno razstavo v galeriji MGLC – temu se reče “zajtrk z umetnostjo”. Zraven lahko poleg otrok pripeljete tudi štirinožne prijatelje.

#40 Pivnica Union

Pivnica Union nasproti Hale Tivoli tik ob Pivovarni Union je pravo mesto za pivoljube in gurmane tradicionalnih ljubljanskih jedi. Ob nedeljah Pivnica Union ne obratuje.

#41 Piknik prostori

V Tivoli se lahko odpravite tudi z odejo in si organizirate piknik v naravi ter po lahkem kosilu ali malici poležavate na travnikih. Pomalicate lahko tudi na klopcah in mizah v bližini Tičistana.

Vodnjaki in kipi

#42 Vodnjak Deček z ribo pod Tivolskim gradom

Pod stopniščem Tivolskega gradu se nahaja rekonstrukcija baročne fontane – Deček z ribo. Okoli vodnjaka je postavljenih osem oglatih stebričev, ki nosijo vaze. Obiskovalci Tivolija, predvsem otroci, radi za spomin vržejo v vodnjak kovanec in si ob tem nekaj zaželijo.

#43 Kipi litoželeznih psov brez jezikov in plesalca pri stopnicah do Tivolskega gradu

Kipi psov brez jezika se nahajajo pri stopnišču na koncu Jakopičevega sprehajališča in nas pospremijo do Tivolskega gradu. V bližini stopnic je tudi kip dveh plesalcev.

#44 Vodnjak v rondoju Tivolija

Fontana stoji v središču javorjevega rondoja na poti od Hale Tivoli do Jakopičevega sprehajališča. V sončnih dneh je prijetno posedeti na eno izmed klopic in prisluhniti žuborenju vode v fontani.

#45 Spomenik rudarja in Fontana Deček s posodo

Spomenik rudarja je javni spomenik, ki se nahaja v parku ob robu Tivolija pri Celovški cesti v Spodnji Šiški. Manjši kamnit vodnjak z bronastim kipcem dečka, ki nosi posodo, stoji na krožni, z granitnimi kockami tlakovani ploščadi ob parkirišču pod Halo Tivoli.

#46 Kip dečka s piščalko

Simbol nacionalne televizije – Deček s piščalko ali Pastirček, ki igra na piščalko in metaforično k sebi vabi ovčice – je že v preteklosti nakazoval bližajoče se spremembe kot so tehnične spremembe, npr. prihod televizije. Kipar Zdenko Kalin ga je izdelal leta 1942, poosebljal je mladostno odporno moč slovenskega naroda in je bil v Tivoliju javno postavljen leta 1946 ob prvi obletnici osvoboditve.

#47 Kip Edvarda Kocbeka

Od leta 2005, ob stoletnici Kocbekovega rojstva, v parku Tivoli stoji spomenik Edvarda Kocbeka, ki sedi na klopci pod ribnikom Tivoli. Zraven mu dela družbo manjši kip.

#48 Kip Borisa Pahorja

Dobra dva metra visok kip pisatelja Borisa Pahorja stoji v neposredni bližini kipa Edvarda Kocbeka, Pahorjevega nekdanjega vzornika in prijatelja.

Športne in kulturne prireditve

#49 Hala Tivoli

Hala Tivoli je od svojega začetka, pred več kot 50. leti, gostila večje mednarodne športne prireditve v košarki, hokeju, gimnastiki, namiznem tenisu, umetnostnem drsanju. V Hali Tivoli najdemo veliko “ledeno” dvorano in malo dvorano namenjeno predvsem športom z žogo. V dvorani so pogosto organizirane tudi kulturne prireditve, od baleta do koncertov.

#50 Kopališče Tivoli

Poleg organiziranih športnih vadba potekajo na kopališču Tivoli tudi tekmovanja.

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Park Tivoli

nalaganje map - prosimo počakajte ...

Igrišče ob ribniku Tivoli: 46.052702, 14.495070
Igrišče pri parkirišču Tivoli I: 46.058598, 14.498279
Igrala ob nadhodu pri kopališču Tivoli: 46.056456, 14.497299
Igrala pri Mini Golfu: 46.059203, 14.497116
Igrala pri Tivolskem gradu: 46.054832, 14.492957
Igrala pri Čolnarni: 46.052162, 14.494018
Zabaviščni park Lumpi: 46.059878, 14.496589
Muzej novejše zgodovine Slovenije: 46.059026, 14.495301
Pivovarski muzej: 46.059819, 14.498921
Likovni center v Tivolskem gradu: 46.054659, 14.492989
Razstava fotografij ob Jakopičevem sprehajališču: 46.053952, 14.496483
Stojišče za čebele Tivoli: 46.052209, 14.492650
Živali ob in v Ribniku Tivoli: 46.051602, 14.495086
Kotiček veveričk blizu Tivolskega gradu: 48.216038, 16.378984
Kotiček veveričk blizu Tivolskega gradu: 46.055368, 14.493712
Tičistan: 46.055013, 14.494366
Rastlinjak Tivoli: 46.051902, 14.493815
Botanični vrt pri ribniku Tivoli: 46.051637, 14.493900
Mednarodni fenološki park: 46.058205, 14.495316
Lesena ploščad za spoznavanje drevesnih vrst: 46.056170, 14.493926
Kolo park Spodnja Šiška: 46.061140, 14.496087
Mini golf: 46.059103, 14.497301
Igrišče za rolkanje in kotalkanje: 46.058537, 14.497411
Igrišče za rolkanje in kotalkanje: 46.056405, 14.497829
Tenis igrišča: 46.058448, 14.496568
Igrišče za košarko: 46.058107, 14.495606
Igrišče za mali nogomet: 46.057598, 14.495319
Bowling center Spider: 46.057417, 14.497533
Kopališče Tivoli: 46.057573, 14.497872
Kopališče Ilirija: 46.056563, 14.500496
Drsanje Lumpi Park: 46.059883, 14.496421
Drsanje v Hali Tivoli: 46.060139, 14.495256
Sankanje in smučanje: 46.056551, 14.494685
Balinanje: 46.057598, 14.494980
Hot Horse: 46.059984, 14.496487
Mini Cafe Golf: 46.058941, 14.497065
Čolnarna park Tivoli: 46.052248, 14.494076
Lepa Žoga: 46.061364, 14.496169
Bar na mostu nad kopališčem - Aquatica: 46.057536, 14.497270
Caffe Bienale v Tivolskem gradu: 46.054750, 14.493050
Pivnica Union: 46.059732, 14.498718
Hala Tivoli: 46.059850, 14.495137
Kip Borisa Pahorja: 46.051231, 14.495377
Kip Edvarda Kocbeka: 46.051359, 14.495340
Kip dečka s piščalko: 46.053204, 14.494208
Spomenik rudarja: 46.061001, 14.496363
Deček s posodo: 46.060389, 14.496749
Vodnjak v rondoju Tivolija: 46.054567, 14.496973
Kipi litoželeznih psov : 46.054650, 14.493378
Plesalca: 46.054462, 14.493881
Vodnjak Deček z ribo: 46.054623, 14.493715